x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parteneriatul civil, mort şi înviat

Parteneriatul civil, mort şi înviat

de Gabriela Antoniu    |    24 Oct 2018   •   14:31
Parteneriatul civil, mort şi înviat
Sursa foto: Victor Stroe

După invalidarea referendumului pentru redefinirea familiei, PSD a renunţat să mai susţină în Parlament proiectul de lege privind parteneriatul civil. În schimb, un alt proiect pe această temă, iniţiat de un deputat independent, are toate avizele şi a fost la un pas de a fi adoptat în Senat.

Înaintea referendumului pentru familie, PSD anunţa că va depune un proiect de lege privind parteneriatul civil. Referendumul a fost invalidat şi la scurt timp a fost făcut public un prim draft al proiectului parteneriatului civil ce urma să fie depus la Parlament. Nu s-a mai întâmplat nimic şi, întrebat pe această temă, liderul PSD, Liviu Dragnea, declara săptămâna trecută: „Nu am văzut proiectul de lege. Vom discuta în Comitetul Executiv dacă vom susține acest proiect şi când să înceapă procedura parlamentară”. Neoficial, s-ar fi făcut o înțelegere între Biserică, Dragnea şi comunitatea LGBT conform căreia dacă se valida referendumul, atunci Parlamentul adopta legea parteneriatului civil. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, liderul PSD nu mai susține acest proiect şi nici nu le va impune parlamentarilor să o facă.

Pe de altă parte, Comitetul Executiv al PSD ar urma să se întâlnească săptămâna viitoare, având ca temă centrală de discuţie remanierea Guvernului Dăncilă.Tot săptămâna viitoare, plenul Senatului ar urma să se pronunţe prin vot pe o altă lege privind parteneriatul civil, iniţiată de deputatul independent Bîzgan Gayral Oana Mioara. Iniţiativa a fost depusă în martie la Senat, ca primă cameră sesizată. De atunci a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social, şi negativ de la Comisia pentru Drepturile Omului.

Cum legea risca să fie adoptată tacit, plenul Senatului a decis la 3 octombrie prelungirea termenului de la 45 la 60 de zile, respectiv până la 31 octombrie. Ieri, senatorii din Comisia juridică au întocmit raport negativ pe proiectul de lege. Preşedintele comisiei, senatorul PSD Robert Cazanciuc, a declarat pentru Jurnalul, că raportul intră la vot în plenul Senatului azi sau cel mai probabil luni.

După, proiectul de lege va fi trimis la Camera Deputaţilor, for decizional. Legea iniţiată de deputatul independent reglementează parteneriatele civile ale persoanelor fizice, principiile, efectele şi încheierea parteneriatelor civile, procedurile ce urmează să fie aplicate de către organele competente legate de încheierea şi încetarea acestui tip de relaţie. Actul normativ nu face referire la persoanele de acelaşi sex, definind parteneriatul civil ca fiind o relaţie de comuniune civilă între două persoane majore. De asemenea, un articol al proiectului precizează că expresiile utilizate în lege şi care au semnificaţie de gen, indiferent dacă sunt folosite la masculin sau feminin, se aplică în mod egal, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Nici posibilitatea adopţiei nu este prevăzută în cazul parteneriatului civil. În schimb, actul normativ prevede că „partenerii civili sunt prezumaţi a fi părinţii copilului născut în timpul parteneriatului civil”.

Şi în expunerea de motive, iniţiatorul prezintă mai ales date care se referă la românii care trăiesc în uniune consensuală.

Astfel, conform recensământului din 2011, 754.534 de cetăţeni români trăiesc în uniune consensuală, ceea ce reprezintă 16,6% din totalul persoanelor necăsătorite, cu vârste de 15 ani şi peste.

 

Interdicţii pe toată linia

Noul Cod Civil interzice atât încheierea, cât şi recunoaşterea unor forme de uniune diferite de căsătorie. astfel, este interzisă căsătoria dintre persoane de acelaşi sex. Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate în străinătate, fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România. Parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate, fie de români, fie de străini, nu sunt recunoscute în România.

 

Proiectul abandonat de PSD prevede că parteneriatul civil se încheie în fața notarului public şi este asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex. Pentru încheierea parteneriatul civil trebuie îndeplinite mai multe condiţii printre care vârsta de 18 ani şi să nu fie rude.

Partenerii din parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex nu au dreptul la adopție, împreună sau separat.

 

×
Subiecte în articol: parteneriat civil