x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Participanţii la marşul "secuilor" au ameninţat cu nesupunerea civică dacă nu le e dată autonomia

Participanţii la marşul "secuilor" au ameninţat cu nesupunerea civică dacă nu le e dată autonomia

28 Oct 2013   •   14:28
Participanţii la marşul "secuilor" au ameninţat cu nesupunerea civică dacă nu le e dată autonomia

Izsák Balázs, preşedintele Consilului Naţional “Secuiesc” a citit ieri o proclamaţie prin care maghiarii solicită autoguvernarea Ţinutului Secuiesc şi revendică aplicarea normelor practicate în Uniunea Europeană, în aşa fel încât secuii să îşi poată exercita dreptul la autodeterminare prin autonomia Ţinutului Secuiesc, scrie napocanews.ro

Potrivit proclamaţiei, maghiarii îşi “reafirmă ataşamentul faţă de delimitarea provizorie a Ţinutului Secuiesc, format din 8 scaune şi 153 autorităţi locale, aşa cum aceasta a fost stabilită în Rezoluţia Adunării Naţionale de la Ditrău. Dacă Guvernul nu va începe în cel mai scurt timp dialog serios cu reprezentanţii secuimii despre revendicările de mai sus ale poporului secuiesc, despre viitorul Ţinutului Secuiesc, atunci se vor înmulţi şi se vor intensifica acţiunile de protest, mergând până la nesupunerea civică”, se mai arată în proclamaţie.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis participanţilor la marşul secuilor că evenimentul doreşte să demonstreze forţa comunităţii maghiare, că există voinţa necesară de a avea o atitudine unitară pentru Ţinutul Secuiesc, pentru viitorul Ţinutului Secuiesc.

"27 octombrie este o zi importantă pentru noi toţi. UDMR va participa şi ca organizator la "Marele marş al secuilor". Avem nevoie atât de tineri, cât şi de intelectuali, de vârstnici şi de agricultori, deopotrivă. Avem nevoie de întemeierea unui cămin, de dezvoltarea pământului natal, de fiecare om din jurul nostru. Dorim să demonstrăm forţa comunităţii noastre, faptul că avem voinţa necesară de a munci împreună şi de a avea o atitudine unitară pentru Ţinutul Secuiesc, pentru viitorul Ţinutului Secuiesc, pentru pământul nostru natal. Atunci când decidem asupra sorţii Ţinutului Secuiesc, de fapt decidem asupra viitorului familiilor şi comunităţii noastre. Noi vrem şi ne dorim să avem o formă de autonomie care să ne permită să decidem singuri în privinţa obiectivelor noastre. Am afirmat în nenumărate rânduri, repetăm şi azi: în viziunea noastră, autonomia nu înseamnă să luăm ceva de la cineva, ci să acţionăm în interesul cuiva", a arătat Kelemen.

Antonescu: Constituirea sau simularea unei enclave pe teritoriul statului român nu este acceptabilă

"Ceea ce se întâmplă acolo trebuie tratat cu înțelepciune, dar cu fermitate. Nu este acceptabil și sper să nu fie acceptabil pentru nimeni constituirea sau cel puțin simularea unei enclave în teritoriul statului român. Statul român este un stat unitar și prima din obligațiile autorităților românești, indiferent cine se află la guvernare, indiferent e președinte, este aceea de a apăra această unitate și statalitate", a subliniat liderul PNL, la Focșani.

"Statul român este un stat național unitar și este unul dintre statele europene cu cea mai evoluată legislație și practică privitoare la minorități. Poate acum pentru unii este mai clar de ce PNL s-a opus la descentralizarea, spre exemplu, a Poliției", a mai spus Crin Antonescu.

×