x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Păruială între PNL, Iohannis şi Cioloş. Miza – alegerile prezidenţiale

Păruială între PNL, Iohannis şi Cioloş. Miza – alegerile prezidenţiale

de Ion Alexandru    |    14 Mai 2019   •   10:18
Păruială între PNL, Iohannis şi Cioloş. Miza – alegerile prezidenţiale

Ieşirile din ultimele două zile ale liderilor Opoziţiei demonstrează, încă o dată, că prioritatea zero a USR-PLUS şi PNL nu sunt alegerile europarlamentare de la sfârşitul săptămânii viitoare, ci alegerile prezidenţiale de la finalul acestui an. Dacian Cioloş i-a atacat pe reprezentanţii Opoziţiei parlamentare, dar şi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pe care l-a numit “un preşedinte fără soluţii”. În replică, liderul PNL, Ludovic Orban, spune că orice atac împotriva preşedintelui şi a partidului pe care îl conduce “face bine PSD şi ALDE”.

Ruptură evidentă între cele două formaţiuni aflate în Opoziţie faţă de guvernarea PSD-ALDE. Dacian Cioloş a precizat, în cadrul unui discurs electoral, că “un Parlament rău intenţionat şi un preşedinte fără soluţii pun statul într-un echilibru precar, care foloseşte electoral ambelor părţi”. Liderul PLUS îl acuză direct pe Klaus Iohannis de faptul că, la Palatul Victoria, se află un Guvern PSD. “Dacă nominalizezi în fruntea Guvernului chiar toate marionetele unuia ca Dragnea, tu ca preşedinte trebie să îţi asumi responsabilitatea pentru nominalizare”, a precizat fostul premier al lui Klaus Iohannis.

Mai mult, Cioloş a declarat că, dacă USR şi PLUS vor ajunge la guvernare, vor modifica Legea fundamentală, printre altele, şi pentru a se insera în textul ei faptul că preşedintele este responsabil de guvernare şi că trebuie să colaboreze cu guvernul. “Dar pentru aceasta preşedintele ţării trebuie să îşi asume decizii”, a adăugat acesta.
 

Reacţie fără vlagă a liderului PNL
Simţindu-se ofensat, liderul PNL, Ludovic Orban, a ieşit, la rândul lui, şi i-a atras atenţia lui Dacian Cioloş că “orice atac împotriva preşedintelui Klaus Iohannis şi a PNL face bine PSD şi ALDE”. “Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat un referendum fundamental. PNL, care e în parteneriat cu preşedintele Iohannis, susţine total acest referendum. Ne aşteptăm din partea oricărui cetăţean şi din partea oricărei formaţiuni să sprijine acest referendum. Adversarul politic al Partidului Naţional Liberal este PSD-ul lui Dragnea şi PSD-ul lui Tăriceanu. Orice atac împotriva preşedintelui Iohannis şi a PNL, în condiţiile în care suntem angajaţi într-o bătălie extrem de dură cu PSD-ul lui Dragnea şi cu PSD-ul lui Tăriceanu, face bine PSD şi ALDE", a precizat, Orban, ieri, după o şedinţă a Biroului Executiv al partidului.

Atacurile pe care Dacian Cioloş le face la adresa lui Iohannis nu au nicio legătură cu campania electorală pentru alegerile europarlamentare, unde temele care ar fi trebuit dezbătute sunt cu totul altele. Discursul lui Cioloş are legătură, mai degrabă, cu alegerile din toamna acestui an, care vizează funcţia de preşedinte al României. Klaus Iohannis, care este singurul care şi-a anunţat, până acum, oficial candidatura, beneficiază doar de sprijinul PNL. Însă, pe partea dreaptă a eşichierului politic, este mai mult decât evident că USR şi PLUS vor avea un candidat propriu la aceste alegeri prezidenţiale. Fie în persoana lui Cioloş, fie, aşa cum afirmă unele surse politice, în persoana fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Pe care Klaus Iohannis nu a desemnat-o judecător la CCR, preferând-o pe fosta sa consilieră Simina Tănăsescu.

Dacian Cioloş: “Un Parlament rău intenţionat şi un preşedinte fără soluţii pun statul într-un echilibru precar, care foloseşte electoral ambelor părţi”

 

 

 

×