x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Paunescu despre ordonanta Gojdu - "Retrimiterea la comisii este o aiureala"

Paunescu despre ordonanta Gojdu - "Retrimiterea la comisii este o aiureala"

de Gabriela Antoniu    |    20 Iun 2006   •   00:00
Paunescu despre ordonanta Gojdu  -  "Retrimiterea la comisii este o aiureala"

Presedintele Comisiei senatoriale pentru cultura Adrian Paunescu (foto) considera inutila retrimiterea la comisii a proiectului de lege privind ordonanta Gojdu. Joia trecuta, plenul Senatului a decis prin vot, dupa trei ore de dezbateri, ca ordonanta de urgenta privind acordul romano-ungar de infiintare a Fundatiei Gojdu la Budapesta sa fie retrimisa la Comisiile pentru cultura, respectiv Juridica. "Reactiunea a cerut retrimiterea la comisii. E o aiureala. Nu se mai obtine nimic. Vor probabil sa treaca timpul pana la vacanta parlamentara", ne-a declarat senatorul PSD.

ACUZATII. La dezbaterile de joi a fost prezent si mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, toate demersurile pentru a-l aduce in plen si pentru ca acesta sa ia cuvantul in fata senatorilor apartinand lui Adrian Paunescu. Numai ca lui Laurentiu Streza cu greu i s-a dat voie sa vorbeasca de la microfonul Parlamentului, dupa lungi discutii in contradictoriu intre senatori. In acest context, senatorul PSD l-a contrazis pe ministrul de Externe, Razvan Ungureanu, care a sustinut ca a obtinut acordul Bisericii Ortodoxe Romane pe acordul romano-ungar, considerand ca retrimiterea la comisii a fost facuta tocmai pentru ca "aveau presimtirea" ca orice cuvant al mitropolitului Ardealului "va demasca minciuna". "Nu se poate incalca proprietatea cuiva. Nici un stat nu are dreptul sa incalce proprietatea privata. Guvernul ungar nu vrea sa dea inapoi casele Gojdu si s-a folosit pentru asta de o smecherie cu guvernul roman, prefacandu-se ca rezolva problema", a acuzat Paunescu. Ordonanta Gojdu ar urma sa intre din nou in plen joi, cele doua comisii avand termen pana astazi pentru redactarea unui raport suplimentar.

OPOZITIE. Ieri, vicepresedintele PC Nicolae Popa a anuntat ca a transmis senatorilor o scrisoare deschisa prin care le cere sa nu voteze Ordonanta "Gojdu" si sa evite "o grava eroare juridica si istorica". De altfel, liderul PD, Emil Boc, a declarat ca democratii isi rezerva dreptul de a nu vota Ordonanta "Gojdu", daca Ungureanu nu face demersuri "rapide" de negociere cu reprezentantii BOR si ai acestei fundatii. (Gabriela Antoniu)

×
Subiecte în articol: politic ordonanţa gojdu