x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PCR reloaded. Mandatul de parlamentar a ajuns moştenire de familie

PCR reloaded. Mandatul de parlamentar a ajuns moştenire de familie

de Marius Gîrlașiu    |    29 Dec 2016   •   09:30
PCR reloaded. Mandatul de parlamentar a ajuns moştenire de familie
Sursa foto: DIANA OROS

Judecând după ultimele alegeri, Parlamentul României poate fi comparat lejer cu un club restrâns şi exclusivist în care doar norocoşii cu pile, cunoştinţe şi relaţii pot avea acces. Aşa se face că în noul Legislativ au pătruns beizadele de bani gata, copii ai unor foşti parlamentari - cu locul primit moştenire de la părinţi, dar şi mame sau soţii ale unor politicieni cu greutate.

O castă de nepătruns, cu reguli nescrise şi obiceiuri secrete. Aşa poate fi descrisă fauna care va popula Parlamentul în următorii patru ani. La doar 30 de ani, pesedista Ioana Bran a ajuns direct în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Tânăra social-democrată este şi membru în comisia permanentă pentru Buget, însă ceea ce o recomandă nu e nici pe departe experienţa politică. Afacerile tatălui bogat i-au deschis calea către un fotoliu de deputat din partea PSD Satu Mare. Până la 30 de ani, Ioana Bran a lucrat în compania tatălui său, un cunoscut producător de pălincă ce deţine distileriile Bran.

Tot un tată cu influenţă se află şi în spatele Andreei Cosma, proaspăt deputat PSD de Prahova. La 40 de ani, fosta cântăreaţă a făcut rost de un mandat în Parlament după ce doi pesedişti aflaţi înaintea ei pe listă au renunţat la locul câştigat ca să-i facă loc. Andreea este fiica baronului Mircea Cosma, fostul preşedinte al CJ Prahova - condamnat pe fond la opt ani de închisoare pentru fapte de corupţie – şi va duce mai departe dinastia Cosma preluând locul din Parlament al fratelui său mai mic, fostul deputat Vlad Cosma, cercetat şi el în mai multe dosare de corupţie. De profesie notar, Andreea Cosma are şi ea probleme penale, fiind trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu. De relaţiile tatălui a profitat şi mezina PNL Mara Mareş. La doar 24 de ani, tânăra şcolită la Londra a fost prima pe lista PNL Braşov pentru Camera Deputaţilor, luându-i locul fostului ministru Gheorghe Ialomiţianu. Tatăl Marei, Ioan Mareş, este fost preşedinte al filialei PDL Făgăraş şi consilier judeţean din partea PNL. Baronul pedelist s-a îmbogăţit însă din cultivarea cartofilor.  ''Cred că oricine îşi imaginează că un consilier judeţean ar putea să impună pe oricine pe listă, fica lui sau o persoană apropiată, este naiv”, spunea tânăra făgărăşancă înainte de alegeri.

Fata lu` tata este şi pesedista Corina Bogaciu, cea care a devenit celebră pentru fotografiile deochiate postate pe reţelele de socializare. La 27 de ani, tânăra social-democrată este fiica lui Ion Bogaciu, un consilier local din Voluntari, vărul şi naşul de botez al primarului Florin Pandele. Sexy-pesedista a fost cap de listă în Ilfov pentru Camera Deputaţilor, câştigând fără emoţii mandatul de deputat. Există şi varianta inversă în care părinţii au preluat mandatele pe care le-au deţinut copiii. Viorica Cherecheş, mama primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a devenit deputat PNL de Maramureş în urma unei înţelegeri între liberalii din judeţ şi Coaliţia pentru Baia Mare. Fiul său, edilul cercetat de DNA pentru luare de mită, a fost şi el parlamentar USL de Maramureş din 2008 până în 2012.

 

Minorităţile ne-au preluat obiceiurile

Şi la minorităţi s-au moştenit locurile în Parlament. Gheorghe Firczak de la Uniunea Rutenilor, fost deputat al minorităţilor în ultimii 16 ani (găsit în conflict de interese de ANI în anul 2015) a renunţat la Parlament, locul său fiind luat de fiul său, Iulius Firczak, cel care în mandatul 2008-2012 a fost angajat la cabinetul parlamentar al tatălui. După acelaşi scenariu a intrat în Parlament şi Andi-Gabriel Grosaru, de la Asociaţia Italienilor, cel care a preluat locul lăsat liber de tatăl său, fostul deputat Mircea Grosaru, decedat în timpul mandatului. Uniunea Polonezilor va fi reprezentată de Victoria Longher, soția fostului deputat Ghervazen Longher, condamnat în 2014 la trei luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

 

În Parlament au intrat şi fraţii Stănescu, Paul şi Alexandru, ambii pe listele PSD Olt. Deputatul Alexandru Stănescu şi-a păstrat mandatul, în vreme ce fostul preşedinte al CJ Olt, Paul Stănescu, a devenit senator. Alături de fraţii Stănescu a câştigat un nou mandat şi deputatul Dan Ciocan, supranumit “regele asfaltului”, cel care a prosperat ca om de afaceri în umbra baronului Stănescu.

×