x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PD a pornit cu sapte si a ajuns la noua ministere

PD a pornit cu sapte si a ajuns la noua ministere

de Gabriela Antoniu    |    06 Dec 2006   •   00:00
PD a pornit cu sapte si a ajuns la noua ministere

La formarea Guvernului dupa alegerile din decembrie 2004, partidele din coalitie si-au impartit portofoliile, posturile cele mai multe revenind PNL si PD. Astfel, democratilor le reveneau un post de vicepremier si sapte ministere: Muncii, Integrarii Europene, Administratiei si Internelor, Justitiei, Mediului, Educatiei si Transporturile. Liberalii au primit postul de premier si sase ministere: Afaceri Externe, Aparare, Sanatate, Finante, Agricultura si Cultura, plus doua posturi de ministru delegat la Relatia cu Parlamentul si SGG. La randul lor conservatorii primeau un post de vicepremier si doua portofolii: Economiei si Autoritatea pentru Control. Udemeristilor li s-au dat si lor un post de vicepremier, Ministerul Comunicatiilor si functia de ministru-delegat pentru Lucrari publice.

BILANT/ La doi ani de la investirea Guvernului Tariceanu, un post de vicepremier a fost desfiintat, PD renuntand la el, Autoritatea pentru Control a fost trecuta in subordinea Ministerului Finantelor, iar detinatorul postului la acea vreme, conservatorul Sorin Vicol a demisionat, PC ramanand doar cu postul de vicepremier si ministerul Economiei. Vicol a fost numit ulterior preşedintele Agenţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, post ramas luni vacant in urma retragerii PC de la guvernare.

De asemenea, Ministerul Apararii a trecut de la liberali la democrati dupa ce impotriva titularului, Teodor Atanasiu, s-a declansat cercetarea penala finalizata cu NUP si a trebuit sa fie suspendat de functie. Cum decretul de suspendare din functie nu a fost revocat, liberalul Teodor Atanasiu a demisionat, iar in locul lui a fost numit democratul Sorin Frunzaverde. Ca urmare, pedistii ajund sa detina opt ministere.

Iesirea PC de la guvernare a dus la sporirea "zestrei guvernamentale" a PD. Astfel in urma negocierilor din Alianta, ministerul Economiei detinut de conservatorul Codrut Seres a revenit PD, iar postul de vicepremier ocupat pana luni de Bogdan Pascu, liberalilor. Astfel, PD a junge sa detina in guvern noua ministere, toate cu greutate - Aparare, Economie, Administratie si Interne, Munca, Integrare Europeana, Justitie, Mediu, Transporturi si Educatie, iar PNL cinci - Afaceri Externe, Sanatate, Finante, Agricultura si Cultura, postul de premier si unul de vicepremier.

INLOCURI. In timpul celor 24 de luni de guvernare, s-au mai operat schimbari la nivel titularilor de portofolii ministeriale. Astfel, la Ministerul Educatiei Mircea Miclea a fost inlocuit cu Mihail Hardau, la Sanatate Mircea Cinteza cu Eugen Nicolaescu, la Integrare Ene Dinga cu Anca Boagiu, la Transporturi Gheorghe Dobre cu Radu Berceanu, la Finante Ionut Popescu cu Sebastian Vladescu, la SGG Mihai Voicu cu Radu Stroe, la Relatia cu Parlamentul Bogdan Olteanu cu Mihai Voicu, la Cultura Adrian Iorgulescu i-a luat locul Monei Musca, iar la Agricultura Gheorghe Flutur a fost inlocuit de Dan Motreanu. De asemnea, portofoliul de vicepremier detinut de PD i-a avut pe rand ca ocupanti pe Adriean Videanu, Gheorghe Pogea si Gheorghe Seculici, iar cel detinut de conservatori pe George Copos si Bogdan Pascu.

RASTURNARE DE SITUATIE
PNL, PD si UDMR s-au intalnit aseara pentru a discuta conjunctura politica si pentru a imparti posturile ramase vacante in Guvern, dar nu au ajuns la nici un rezultat. Liberalul Bogdan Olteanu a declarat aseara, la emisiunea "Sinteza Zilei" de la Antena 3, ca PNL a propus organizarea de alegeri anticipate pentru a solutiona actuala criza, dar PD a refuzat. El a mai spus ca liberalii sunt de acord ca Varujan Vosganian sa se prezinte la audieri in Parlament, alaturi de Mircea Toader, democratii declarandu-se nemultumiti ca numai candidatul lor trebuie validat de Legislativ. (Dana Piciu)
×
Subiecte în articol: politic vicepremier