x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PD isi umfla muschii pentru europene

PD isi umfla muschii pentru europene

de Oana Stancu Zamfir    |    30 Ian 2007   •   00:00

Democratii au facut ieri publica de-cizia de a candida separat de PNL in alegerile pentru Parlamentul Eu-ropean. Un sondaj intern le-a ara-tat pedistilor ca inregistreaza un scor dublu fata de liberali: 27% fata de 12%. PNL, prin vocea premierului Calin Popescu Tariceanu, a catalogat decizia PD drept o lovitura de gratie data Aliantei Dreptate si Adevar.

ALEGERI PENTRU PARLAMENTUL EUROPEAN - Democratii si liberalii, fiecare pe cont propriu
Constantin Cioboata/ROMPRES FOTO
MOTIV. Desi relatiile dintre PNL si PD au contat in decizia candidaturii separate pentru PE, Emil Boc a subliniat ca acestea nu au fost decisive

Democratii au facut ieri publica decizia de a candida separat de PNL in alegerile pentru Parlamentul European, dupa ce un sondaj intern le-a aratat ca inregistreaza un scor dublu fata de liberali.

Sase lideri ai PD au venit ieri in conferinta de presa care a urmat sedintei saptamanale a conducerii partidului pentru a anunta divortul de PNL, cel putin la urmatorul eveniment major din viata celor doua partide: alegerile pentru Parlamentul European, de la 13 mai. Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Sorin Frunzaverde, Radu Berceanu si Liviu Negoita au vrut sa dea, prin prezenta, gravitate unei decizii pe care altfel, prin vorbe, incercau sa o minimalizeze. "PD va participa separat pe listele pentru Parlamentul European. In luarea acestei decizii argumentul decisiv si fundamental a fost apartenenta la familia popular europeana si dorinta de a consolida statutul PD ca partid cu drepturi depline in Partidul Popular European. Protocolul Aliantei ne permite sa luam orice decizie, iar Alianta merge mai departe", a anuntat Emil Boc, subliniind ca a existat aceasta "recomandare" din partea popularilor europeni.

SONDAJ. PNL si PD ar fi putut candida si impreuna pentru PE, iar la Strasbourg si Bruxelles democratii sa se duca la grupul lor, popular, si liberalii la liberalii lor de la ALDE. Democratii au insa nevoie de testul alegerilor europene pentru a se legitima ca principal partid in Romania. Decizia candidaturii pe liste proprii a fost luata de altfel inca de acum doua luni. Inaintea anuntarii ei, democratii au asteptat un ultim sondaj de opinie inaintea termenului de intocmire a listelor de candidati. De asemenea, erau asteptate efectele infiintarii noului partid al lui Stolojan. Potrivit unor surse de la varful PD, aceasta cercetare, comandata CSOP, a fost finalizata la sfarsitul saptamanii trecute si crediteaza PD cu 27 de procente din intentia de vot. Pe locul doi s-ar clasa PSD cu 19 procente, urmat de PNG, formatiunea lui Becali, ajunsa la 13,2%, iar abia pe locul patru PNL cu 12 procente. PLD-ul lui Stolojan ar fi reusit sa smulga cinci procente.

PACT DE NEAGRESIUNE. Liderii PD au incercat ieri sa estompeze impresia ruperii dintre ei si liberali, aratand ca decizia lor nu va afecta Alianta. "Nu se incalca in nici un fel protocolul Aliantei, care nu are nici un fel de mentiune sau de obligativitate legata de alegerile pentru PE. Adversarul politic al PD este PSD. Suntem convinsi ca si adversarul PNL va fi tot PSD si, din acest punct de vedere, sunt convins ca vom avea in perioada campaniei electorale un pact de neagresiune, astfel incat adversarul nostru comun sa ramana PSD", a subliniat Emil Boc de doua ori. Mai mult, a sustinut liderul PD aruncand o sageata catre liberali, dat fiind sondajul invocat mai sus, ar fi "succesul deplin" al Aliantei daca ambele partide ar infrange PSD.

Relatiile tensionate dintre PNL si PD nu au influentat aceasta decizie, a sustinut Emil Boc, pentru ca ulterior sa se corecteze: "Nu a fost elementul decisiv". Mai ironic, Vasile Blaga le-a urat succes liberalilor "sa-i duca multi parlamentari lui Watson" (n.r. Graham Watson, liderul liberalilor europeni).

Emil Boc a tinut insa sa avertizeze ca un fapt care ar putea duce la ruperea Aliantei D.A. ar fi un vot al PNL pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. "Speram sa nu se ajunga acolo. Sunt convins ca exista ratiune si maturitate in aprecierea politica a colegilor liberali", a afirmat Boc.

15 MINUTE PENTRU TARICEANU. Chestionat de jurnalisti, Boc a aratat ca l-a informat pe premierul Tariceanu in legatura cu hotararea PD cu 15 minute inainte de conferinta de presa. Premierul ar fi avut o reactie normala, a sustinut el, in timp ce unii dintre colegii sai acreditau o iritare a liderului liberal la auzul acestei vesti. Cu atat mai mult cu cat democratii le-ar fi dat de inteles liberalilor, la ultima reuniune a Aliantei, ca ar fi inca deschisi pentru a candida impreuna, ca Alianta.

SALTUL PD IN SONDAJE
In 2003, cAnd a fost constituita Alianta Dreptate si Adevar, sondajele creditau PD cu circa 7%-9% din intentia de vot, iar PNL, cu maximum 16%. Rezultatele alegerilor locale din 2004 au propulsat PD la 12,83% (la voturile pentru consilieri locali), iar PNL la 15,38%. In urma acestor rezultate, dar si a unui sondaj comun comandat CSOP si CURS, cele doua partide au stabilit ca listele parlamentare sa fie alcatuite conform unui raport de 1,3 la 1 n favoarea PNL. Alianta a obtinut 31,81% din voturile pentru Senat si 31,49% din cele pentru Camera, n timp ce PSD+PUR au luat 37,17%, respectiv 36,80%. Pe parcursul ultimului an, Alianta a continuat sa fie cotata n sondaje la 42%-47% din intentia de vot (CURS, decembrie 2006, ADA 42%, PSD 23%). Cercetarile au nceput sa includa nsa si posibilitatea candidaturii separate a celor doua partide. Potrivit INSOMAR, n luna noiembrie 2006, PD era cotat cu 31% din intentia de vot, urmat de PSD cu 20% si de PNL cu 15%.

REFERENDUM
Deputatii din Comisia juridica au decis ieri ca, daca a fost ales din al doilea tur de scrutin, presedintele tarii poate fi demis cu majoritatea voturilor celor care se prezinta la referendum. Daca a fost ales din primul tur de scrutin, seful statului poate fi demis doar cu majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale. Ei au adoptat proiectul de modificare a Legii referendumului propus de PSD, dupa ce reprezentantii PD au parasit sedinta, suparati ca nu li s-a dat o pauza de consultari. Proiectul a fost votat cu 10 voturi "pentru" (PSD, PRM, PC, PNL) si 5 abtineri. Aseara, la Antena 3, intr-o discutie in contradictoriu, liderul PD, Emil Boc, i-a reprosat premierului Tariceanu voturile "pentru" ale deputatilor PNL. El i-a amintit premierului ca anul trecut Guvernul a avizat negativ proiectul de modificare a Legii referendumului, un aviz similar fiind dat si de Ministerul Justitiei. (D.P., G.A.)

ASIGURARI
"Nu se incalca in nici un fel protocolul Aliantei, care nu are nici un fel de mentiune sau de obligativitate legata de alegerile pentru PE. Adversarul politic al PD este PSD. Suntem convinsi ca si adversarul PNL va fi tot PSD si, din acest punct de vedere, sunt convins ca vom avea in perioada campaniei electorale un pact de neagresiune"
Emil Boc
presedintele PD

Pedistii, "tarnacopul" ADA

Marin Raica/JURNALUL NATIONAL
NU A FOST SURPRINS. Tariceanu se astepta la decizia PD
MONICA IORDACHE APOSTOL
Decizia democratilor nu i-a luat prin surprindere pe liberali. Asteptau decizia si asteptau si ocazia sa acuze PD ca a distrus Alianta D.A. Dupa anuntul democratilor, presedintele liberal, Calin Popescu Tariceanu, a iesit public tocmai cu invinuirea ca acestia "au sapat la temelia Aliantei".

REMEMBER. "Acum o saptamana am avut o discutie cu colegii democrati, care au venit foarte increzatori la mine sa anunte ca vor sa ramana la guvernare in ciuda presiunilor care au fost facute de la Palatul Cotroceni. Eu i-am intrebat: «Cat o sa va tina?». Iata ca am prevazut ce urma sa se intample. Nu au rezistat decat o saptamana in fata intentiilor presedintelui", declara Tariceanu inaintea sedintei de ieri a Biroului Politic Central al PNL. Dupa sedinta, Tariceanu si-a completat mesajul cu "mirarea" fata de "naivitatea" PD, care se si vede castigator al alegerilor pentru Parlamentul European, pe baza unor sondaje de opinie. Daca dimineata Tariceanu declara ca decizia democratilor este o lovitura de gratie data Aliantei, dupa discutiile din BPC premierul le-a cerut public acestora sa spuna ce au de gand cu ea. "PD este dator cu o explicatie. Cum vede mersul Aliantei?", a solicitat Tariceanu.

FARA INFLUENTA. Din discursul public al liberalilor a fost eliminata si ideea ca in spatele deciziei PD ar sta presedintele Traian Basescu, iar premierul a precizat ca separarea democratilor nu va influenta hotararea PNL de a sustine sau nu suspendarea sefului statului. Tot dupa anuntul PD, premierul le-a batut obrazul democratilor, amintindu-le ca acceptul PNL de a construi Alianta D.A. a fost ocazia pentru ei "de a iesi din conul de umbra in care erau". Totodata, Tariceanu a spus ca PD si-a asumat rolul de "tarnacop" care sapa la temelia Aliantei D.A. "Sustinerea pe care PD a acordat-o constant consilierului prezidential Theodor Stolojan m-a facut sa inteleg ca de multa vreme se urmareste sa se sape la temelia Aliantei si, din pacate, rolul de tarnacop si l-a asumat PD", a precizat seful Executivului.
  • Monica Iordache Apostol

    PSD-ul lui Geoana trece pe marsarier

    LAVINIA DIMANCEA
    La 12 zile de la anuntul privind declansarea procedurilor de suspendare a presedintelui Traian Basescu, PSD se misca cu incetinitorul, in ciuda elanului afisat la inceput. Pana la acest moment, pesedistii au strans doar semnaturile necesare din partea parlamentarilor, desi nimeni nu spune cu exactitate numarul acestora. Sesizarea catre Curtea Constitutionala, care trebuia finalizata joia trecuta potrivit calendarului pesedist, se afla in lucru de mai mult de o saptamana, iar consultarile cu partidele parlamentare, programate si ele tot pentru saptamana trecuta, nici nu au fost demarate. Abia aceasta saptamana este "dedicata efortului de consultare si finalizare a documentului", dupa cum a anuntat ieri liderul partidului, Mircea Geoana, astfel incat joi ar trebui sa aiba loc consultari cu partidele "interesate" pe marginea documentului "incriminator".

    STIMA PIERDUTA. In pofida taraganelii, pesedistii dau asigurari ca merg inainte si ca nu se lasa intimidati de aparitia unui sondaj de opinie "secret" potrivit caruia PSD a pierdut cel mai mult in ochii electoratului in urma initierii procedurii de suspendare. "Indiferent de sondaje, PSD are obligatia constitutionala sa aplice o lectie de pedagogie politica lui Traian Basescu", a spus Geoana. "Si care este problema? Bun. Isi asuma PSD acest risc ca sa piarda in ochii nu stiu cui. Eu nu cred in aceste sondaje. Este o procedura constitutionala, fireasca, normala si in fata unei situatii critice", a comentat si presedintele de onoare Ion Iliescu, indignat si de faptul ca presedintele Basescu nu si-a cerut scuze pentru acuzatiile aduse la TVR: "Stima mea pentru aceasta persoana care indeplineste temporar functia de presedinte este afectata."
  • ×