x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PD-L a declanşat operaţiunea "Găsiţi un job pentru Boc"

PD-L a declanşat operaţiunea "Găsiţi un job pentru Boc"

de Adriana Duţulescu    |    22 Oct 2009   •   00:00
PD-L a declanşat operaţiunea "Găsiţi un job pentru Boc"
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Emil Boc vânează scaunul de deputat eliberat de liberalul Bogdan Olteanu prin plecarea la BNR. Alegerile anticipate din Colegiul 1 Bucureşti - Deputaţi ar putea avea loc în aceeaşi zi cu al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.



Pe Emil Boc îl paşte perspectiva şomajului, pentru că după alegerile prezidenţiale nici măcar Traian Băsescu, dacă ar câştiga, nu l-ar mai pune din nou în funcţia de premier. Motiv pentru care partidul s-a mobilizat să îi găsească lui Boc o întrebuinţare, preferabil pe bani publici, că la privat e mai greu în criză economică. În aceste condiţii, norocul lui Boc s-a numit, paradoxal, Bogdan Olteanu, care, plecând la Banca Naţională, a eliberat postul de deputat în Colegiul 1 din Bucureşti. Unde, potrivit legii, trebuie să se organizeze alegeri anticipate.

Surse din conducerea PD-L au declarat pentru Jurnalul Naţional că premierul demis doreşte să candideze la alegerile anticipate din Colegiul 1, şi asta cât mai grabnic, să nu rămână prea mult timp fără slujbă. Aşa se face că Vasile Blaga, ministrul interimar al Administraţiei, în al cărui pix stă data alegerilor din colegiu, pregătise o hotărâre de Guvern prin care anticipatele pentru mandatul de deputat eliberat de Bogdan Olteanu să fie organizate la data de 6 decembrie, adică în ziua în care va avea loc şi al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Ideea l-ar ajuta pe candidatul Boc, în situaţia în care Băsescu ar intra în al doilea tur, pe principiul că cine îl votează pe Băsescu îl votează şi pe Boc.

A doua variantă pentru data alegerilor ar fi 17 ianuarie, şi aceasta considerată a fi bună, dar numai în situaţia în care Traian Băsescu ar câştiga prezidenţialele, candidatul PD-L urmând să beneficieze automat de popularitatea învingătorului. Contactat de Jurnalul Naţional, preşedintele PD-L Sector 1, Răzvan Murgeanu, a declarat că partidul nu şi-a stabilit deocamdată candidatul pentru alegerile din Colegiu 1 pentru Camera Deputaţilor. Întrebat dacă acesta ar putea fi Emil Boc, Murgeanu a răspuns: "Ar fi foarte interesant".

Sursele din conducerea PD-L susţin că aceeaşi candidatură era vizată şi de consilierul premierului pe probleme economice, Ionuţ Popescu, însă acesta ar renunţa, evident, în favoarea şefului său.

CONTRACANDIDAŢI DE LA PNL ŞI PSD
PNL şi PSD pregătesc şi ei contracandidaţi redutabili pentru Emil Boc. Candidatul PNL pentru Colegiul 1 Deputaţi este secretarul general al PNL, Radu Stroe, care mizează pe faptul că Sectorul 1 este condus fără drept de apel de primarul liberal, Andrei Chiliman. La PSD se pregăteşte un candidat puternic, pentru situaţia în care Boc intră în cursă. Preşedintele PSD Sector 1, Dan Tudorache, a declarat pentru Jurnalul Naţional că pentru colegiul vacant există mai mulţi doritori de la partid să candideze, dintre cei care nu au câştigat la alegerile din 2008.

"Dacă Boc se înscrie în cursă, este clar că trebuie să venim şi noi cu un candidat puternic, însă dacă ei vor să facă această măgărie, să facă alegerile la 6 decembrie, este cam din scurt. Vom găsi şi noi un candidat bun", a spus preşedintele organizaţiei PSD a Sectorului 1. O variantă pentru candidatură din partea PSD ar fi Adrian Păunescu, rămas fără mandat în urma alegerilor de anul trecut. Potrivit Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, "în caz de deces sau demisie a unui senator sau deputat, pentru ocuparea mandatului vacantat se organizează alegeri parţiale la nivelul colegiului uninominal în care a fost ales respectivul deputat sau senator, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor prezentului titlu".

"Alegerile se organizează doar dacă nu ar urma să aibă loc cu mai puţin de şase luni înainte de termenul stabilit pentru alegerile parlamentare", precizează art. 48 alin. 16 din Legea 35/2008, care mai prevede că alegerile parţiale se desfăşoară într-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmând a fi declarat câştigător.

×
Subiecte în articol: politic deputat PDL emil boc