x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "PD-L va dispărea"

"PD-L va dispărea"

de Monica Iordache Apostol    |    20 Mar 2009   •   00:00
"PD-L va dispărea"
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Actualul preşedinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu, crede că PD-L este destinat dispariţiei, iar PNL trebuie să ocupe toată zona de centru-dreapta. Tăriceanu îşi joacă azi funcţia la congresul partidului, confruntându-se cu vicepreşedintele Crin Antonescu.



  • Jurnalul Naţional: Pe câte filiale vă bazaţi la congresul de azi, având în vedere că în ultimele săptămâni s-au prezentat tot felul de liste de susţinători ai unei tabere sau ai alteia?
Călin Popescu Tăriceanu: Eu mă bazez pe discernământul delegaţilor. Nu cred că într-un partid este firesc să ceri ca delegaţii să se alinieze în totalitate unei opţiuni sau alteia.

  • S-a înfiinţat funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL. Pe cine veţi susţine la această funcţie?
Sunt cel puţin cinci candidaţi care vor intra în această competiţie şi este evident că voi cântări foarte bine între cele cinci candidaturi, aşa încât să pot sprijini o persoană care într-adevăr să fi făcut dovada calităţilor de organizator şi om politic, inclusiv proba unor bătălii electorale de succes. Indiferent de câte susţineri beneficiază în interiorul partidului, care de multe ori se obţin pe bază de discuţii, înţelegeri, negocieri, cel mai important este ca acea persoană să aibă susţinerea electoratului.

  • Nu vi se pare că începeţi cursa cu o pierdere? Teodor Meleşcanu nu vrea să candideze la funcţia de prim-vicepreşedinte. Părea un sprijin pentru dvs. Nu mai este.
Teodor Meleşcanu este un sprijin pentru mine şi cred că e persoana care are cea mai largă susţinere şi în partid, ca simpatii, şi în afara partidului. Putem să ne uităm însă şi la ceilalţi colegi care şi-au depus candidaturile şi care au dus nişte bătălii electorale cu succes: Marius Nicoară la Cluj, Marian Petrache sau Romeo Stavarache, primarul Bacăului.

  • Crin Antonescu v-a acuzat că în perioada în care eraţi premier v-aţi consultat cu persoane din afara partidului la numirea a doi miniştri: Lazăr Comănescu şi Cătălin Predoiu. Cu cine v-aţi consultat, având în vedere că în dimineaţa nominalizării nici un lider de partid nu cunoştea aceste nume?
Eu nu ştiu de unde are Crin Antonescu astfel de informaţii, însă ceea ce vă pot spune este că şi el a fost consultat în privinţa acestor două persoane. La Ministerul Justiţiei persoana căreia i-am acordat încredere, Norica Nicolai, nu a fost capabilă, la o întrebare directă de-a mea, să-mi spună cu sinceritate că are diferite probleme legate de trecutul ei profesional. Probleme care au fost speculate de preşedinte, ducând la blocarea nominalizării. Crin Antonescu este foarte tentat să arunce în luptă toate mijloacele la care un politician poate să recurgă, inclusiv temele demagogice şi populiste.

  • Este clar că o mare nemulţumire a celui din teritoriu este rămânerea partidului în opoziţie.  Crin Antonescu v-a reproşat şi el mai voalat că PNL a rămas în opoziţie prin decizia unui grup restrâns de lideri...
Singurul loc în care s-a discutat despre viitorul PNL şi unde nu s-a luat o decizie pentru a merge în opoziţie a fost Biroul Politic Central, unde inclusiv Crin Antonescu s-a numărat printre cei care au votat în unanimitate poziţia de negociere a PNL. Domnia sa a participat  la negocieri. Nu la toate, pentru n-a putut să vină la toate, din cauza unor motive care ţin de agenda lui personală şi de modul în care a arătat disponibilitate pentru aceste decizii importante.

  • Vreţi să spuneţi şi că a fost un joc: să fiţi împins către a lăsa partidul în opoziţie, pentru ca mai târziu să vi se reproşeze tocmai acest lucru?
Nu cred asta. Toată lumea din PNL ştie că rezultatul situaţiei politice de astăzi este dat de un element nu conjunctural, ci pregătit de multă vreme şi aflat ulterior. Este vorba despre negocierile care au avut loc între Traian Băsescu şi PSD încă din 2007. Au eşuat prima dată la moţiunea de cenzură din noiembrie 2007, dar au dus până la urmă la coagularea unei majorităţi, aşa cum îşi dorea Traian Băsescu, mai ales că Băsescu vede ca o  necesitate absolută marginalizarea PNL, destructurarea lui, pentru a putea face cât mai mult loc PD-L-ului.

Mergând prin ţară, am constatat însă un lucru: colegii mei au spus că, dacă acum trei luni poate aveau regrete că nu suntem la guvernare, azi îşi dau seama că un parteneriat cu PD-L sau chiar şi cu PSD ar fi fost prost şi nefavorabil pentru PNL.
 

"Coaliţia moare"

  • Revenirea PNL la guvernare s-ar putea face numai în urma unor alegeri şi nu printr-o  negociere cu alt partid?
E foarte greu de spus astăzi. Nu ştiu dacă alegeri anticipate vor avea loc în România atât de uşor, cunoscând bravul comportament al parlamentarilor din toate partidele. Dar în acelaşi timp este clar că actuala coaliţie nu are şanse de a-şi duce mandatul până la capăt. Apoi, cum se va reconfigura o majoritate astăzi este greu de spus.

  • Ce şanse are Crin Antonescu să câştige alegerile prezidenţiale?
Nu vreau că consum spaţiu tipografic atacându-l pe Crin Antonescu, şi de accea prefer să nu vorbesc despre el. În ceea ce mă priveşte, am avut posibilitatea să dau proba capacităţii mele,  a responsabilităţii, a determinării, a curajului de a înfrunta o situaţie politică complicată cu o opoziţie formată din două partide şi un preşedinte care a făcut tot posibilul să joace împotriva PNL şi împotriva guvernului. Această atitudine ar fi trebuit să aducă roade pentru Băsescu. S-a întâmplat exact invers, rezultatul a fost potrivnic. PNL a ieşit mai întărit. Când facem o evaluare trebuie să vedem ceea ce fiecare candidat oferă.  Din partea mea, o performanţă, care poate fi uşor cuantificată la nivelul PNL prin obţinerea celui mai bun rezultat de după '90. Iar  în privinţa madatului de prim-ministru: cea mai importantă perioadă de bunăstare, cel mai înalt ritm de creştere economică, creşterea salariilor, pensiilor.

  • Dincolo de ceea ce s-a pus până acum pe masă în chestiunea prezidenţialelor, poate apărea un candidat care să strângă voturi din mai multe zone electorale? Candidatul PNL probabil că se va cantona în scorul partidului...
Ceea ce aţi remarcat este posibil să fie foarte adevărat: un candidat de succes trebuie să aducă voturi din cât mai multe zone şi nu numai din zona unui singur partid. Dar, în acelaşi timp, nu cred într-o soluţie de genul tehnocrat sau apolitic, eu cred că liderii cei mai importanţi într-o ţară democratică trebuie să fie oameni care să aibă convingeri solide şi clare. Prefer un om care are un profil politic bine definit unui independent care riscă să vină numai cu un mesaj poate populist, dar care va duce România  într-o direcţie nu foarte definită.

  • V-a cerut Dinu Patriciu să vă retrageţi din fruntea partidului?
Nici Dinu Patriciu, nici un alt membru din PNL nu poate îndrăzni să facă aşa ceva. Care sunt opţiunile unuia sau altuia, asta este problema lor şi pe mine nu mă priveşte.

Direcţia PNL

  • Care este miza de a conduce un partid aflat în opoziţie, cu o putere care dispune de 70% din voturi în Parlament?
Pentru mine, miza este reprezentată de sentimenul de datorie şi de obligaţie pe care îl am faţă de PNL. Vreau să contribui la a duce partidul mai sus. Convingerea mea este că PD-L, un partid fără ideologie, este destinat dispariţiei, poate nu complete, dar diminuării cel puţin, iar locul PNL este pe zona de centru-dreapta, unde el poate să reprezinte aspiraţiile acestui electorat. Deci, drumul îl avem în faţă. Eu propun în calitate de preşedinte să mergem pe acest drum şi să ducem partidul la dimensiunea care să-l facă să fie cea mai importantă formaţiune de centru-dreapta.


  • Cum o să colaboraţi cu Ludovic Orban dacă va ajunge prim-vicepreşedinte?
Nu am o problemă. Am colaborat cu el, pentru că nu sunt omul care să fi încercat să conduc partidul într-o manieră de excludere a  persoanelor cu care s-ar presupune că nu am comunicare.

  • Dar unii ar spune că nu aţi fost foarte democratic.
Atât de nedemocratic am fost, încât Ludovic Orban a făcut parte din Guvern, Noricăi Nicolai i-am propus să facă parte din Guvern, dar n-a putut ea, lui Crin Antonescu i-am propus, dar n-a vrut pentru că, probabil, considera că e riscant şi obositor.

×
Subiecte în articol: politic partid pnl crin antonescu antonescu crin