x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PD-L vrea să înfunde Comisia Udrea

PD-L vrea să înfunde Comisia Udrea

de Monica Iordache Apostol    |    Dana Piciu    |    17 Aug 2009   •   00:00
PD-L vrea să înfunde Comisia Udrea
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Suspecta lansare a înregistrării discuţiilor dintre membrii Comisiei Udrea a fost prilejul perfect pentru PD-L să ceară desfiinţarea acesteia. Prim-vicepreşedintele partidului, Adriean Videanu, a cerut primul desfiinţarea comisiei, perorând despre metodele comisarilor din anii '50, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PD-L), a declarat că va propune deja Biroului Permanent al Camerei suspendarea activităţii comisiei. Stratagema o face scăpată pe Udrea de audiere, întrucât Biroul trebuie să ia decizia mâine, iar  ministrul era invitat joi.

Prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, a deschis primul tirul împotriva membrilor comisiei. "Noi credem că activitatea acestei comisii de anchetă în cazul mi­nistrului Elena Udrea este un abuz fără precedent, demascat, din fericire, de presă, o practică a anilor '50 a comisa­rilor poporului a fost preluată în zilele noastre, în 2009, de aleşi ai poporului, încercând să fabrice dovezi cu care să incrimineze un membru al Guvernului", a perorat Videanu, adăugând că înregistrarea a "dovedit" că activitatea comisiei este "un abuz".

În plus, acesta a decla­rat că PD-L va sesiza Comisia juridică pentru a analiza modul de lucru al membrilor comisiei, vizavi de obiectivele stabilite la înfiinţarea ei, prin re­gulament, şi a susţinut că discuţiile dintre membrii comisiei se referă la "a şantaja oameni". "Nu vreau să dau nume de persoane, dar unul spunea chiar: «Să ascul­tăm prin mijloace specifice ce se întâm­plă, să ascultăm telefoane, adică să ne creăm surse ca să putem inventa ceva»", a spus Videanu, dar întrebat de presă unde se află citatul exact, ministrul n-a mai ştiut să răspundă. Întrebat ce citate din înre­gistrarea audio relevă faptul că cei din comisia de anchetă vor să şantajeze oameni, Videanu a spus că acestea se află la finalul stenogramei. "Haideţi să chemăm la comisie societăţi care sigur nu vin, îi chemăm şi ei sigur nu vin şi poate se leagă... şi pe urmă afirmaţia unei colege din comisie că oamenii de frică fac orice", a explicat Videanu, precizând că aceasta este interpretarea sa.


ROBERTA PRINDE IDEEA DIN ZBOR

Nici n-a apucat Videanu să termine de vorbit că Roberta Anastase a şi anunţat că a convocat miercuri Biroul Permanent al Camerei pentru a discuta despre steno­gra­mele şedinţei Comisiei Udrea. Anastase a mai spus că va cere suspendarea acestei comisii pentru că nu mai lucrează pentru scopul pe care l-a avut la înfiin­ţare, şi anume să afle cum au fost chel­tuiţi banii publici de Ministerul Turismului. Anastase este de părere că membrii co­misiei şi-au propus să fabrice un dosar penal unui ministru.

Preşedintele Camerei va sesiza, de asemenea, Comisia juri­dică, ce va discuta oportunitatea suspen­dării activităţii comisiei pentru ca, în final, activitatea comisiei să fie oprită cu totul. Anastase a mai spus, de asemenea, că membrii Comisiei Udrea care se re­găsesc în stenograme ar trebui să-şi dea demisia, pentru că astfel de oameni de­cre­di­bi­lizează Parlamentul. Ea i-a cerut lide­rului grupului PSD din Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, să vină şi el la şedinţa Biroului Permanent de mâine, iar dacă îşi va numi înlocuitor acela să nu mai fie Aura Vasile, cea care îi ţine locul de regulă, pentru că aceasta este implicată în stategia pe care o pun la cele cei din comisie.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat însă că nu există precedent în care o comisie parlamentară de anchetă să fi fost desfiinţată, indiferent cine ar cere acest lucru. Purtătorul de cuvânt al PSD a apreciat, pe de altă parte, că apariţia în presă a unor înregistrări neoficiale între unii membri ai Comisiei Udrea este un lucru foarte grav. "Dacă o asemenea situaţie s-ar fi întâmplat în Statele Unite, ar fi generat cel puţin căderea directorului FBI, dacă nu mai rău decât atât. Interceptări dintr-o comisie de anchetă făcute publice sunt lucruri de o gravitate maximă. Este foarte grav", a mai spus el, adăugând însă că apariţia acelor convorbiri nu justifică solicitarea democrat-liberalilor de desfiinţare a comisiei.
"SOLIDARITATE ŢIGĂNEASCĂ" PENTRU ELENA UDREA
Ministrul Elena Udrea a pus punct tirului de declaraţii pedeliste, anunţând, de la sediul partidului, că le va face plân­geri penale participanţilor la discuţia înregistrată şi că nici ea, nici vreun alt reprezentant al ministerului nu vor mai veni la audierile comisiei. Comisia de anchetă are programată azi audierea Cristinei Trăilă, preşedintele ANRMAP, a lui Gheorghe Nastasia, secretar gene­ral în cadrul Ministerului Turismului, a lui Octavian Arsene, directorul Direcţiei de Dezvoltare, a Anei Maria Toma, directorul Direcţiei de Comunicare, şi a unui specialist IT din cadrul ministerului. Udrea a precizat că îi va da în judecată pe participanţii la discuţie pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor persoanei, asociere în ve­derea săvârşirii de in­fracţiuni şi încercarea de a determina mărturia mincinoasă. Udrea va solicita controale din partea tuturor institu­ţiilor abilitate, printre care ANRMAP şi Curtea de Conturi, pentru a dovedi că activitatea mi­nisterului este în regulă. De la tribuna pedelistă, ministrul Turismului a repetat toate textele spuse deja de colegii ei până la acea oră: că sub si­gla Parlamentului s-ar încerca lichida­rea unui ministru prin mijloace specifice fostei Securităţi şi că i s-ar "fabrica" un dosar penal.

Coalizarea democrat-liberalilor în jurul Elenei Udrea contrastează cu tratamentul care i s-a aplicat Monicăi Iacob Ridzi. În plin scandal la Ministerul Tineretului, vice­preşe­din­tele PD-L, Cezar Preda, declara: "Vă spun cu toată responsabilitatea că de vreo 10 zile, în fiecare dimi­neaţă, nu fac altceva decât să mă uit pe mail-ul meu şi al partidului să văd ce trebuie să spun despre Ministerul Tineretului şi despre ce a făcut minis­trul. Mi se pare că avem şi alte lucruri de făcut, de discutat cu primarii şi cu membrii noştri. Mă oboseşte această solidaritate ţigănească împrumutată de la PSD - vezi cazul Bivolaru -, când nu contează dacă omul este sau nu vinovat, ci trebuie doar să fim solidari".

×
Subiecte în articol: politic inregistrare comisia udrea