x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PD si PNL nu merg la Cotroceni

PD si PNL nu merg la Cotroceni

13 Iul 2004   •   00:00

PNL si PD nu vor participa la consultarile cerute de seful statului partidelor de opozitie. Stolojan si Basescu il acuza pe presedinte ca vrea sa foloseasca opozitia drept scut pentru incalcarea Constitutiei prin implicarea in afacerile interne ale PSD.

OANA STANCU

Liderii PNL si PD afirma ca Ion Iliescu sfideaza Constitutia inca dinaintea campaniei electorale, cand a inceput sa se afiseze alaturi de candidatii PSD in actiuni electorale. "Seful statului s-a implicat intens in activitatile electorale desfasurate de candidatii PSD pentru alegerile locale, fara a tine seama ca legea fundamentala impune echidistanta si neutralitate. Dupa alegerile locale, Ion Iliescu n-a avut nici o ezitare sa se amestece in criza din PSD, justificandu-si demersurile prin "afectiunea" care il leaga de PSD. Presedintele si-a depasit astfel cu mult limitele pe care Constitutia le impune functiei de sef al statului, exprimandu-si in mod clar atasamentul si angajamentul politic fata de partidul pe care el l-a creat si in care doreste sa se reintoarca", a acuzat liderul liberal, Theodor Stolojan.

Liderul PD, Traian Basescu, afirma la randul sau ca invitatia lui Iliescu nu este decat o incercare de a da o "aparenta de legalitate" discutiilor pe care le-a avut cu presedintele PSD, Adrian Nastase, o "incercare disperata de a salva pe imagine" implicarea in PSD. "Nu suntem scuturi de vreme rea pentru Ion Iliescu", a spus Basescu.

PUNCT CU PUNCT. Traian Basescu a demontat pe rand toate subiectele trecute in agenda consultarilor. "Vrea sa discutam despre asigurarea continuitatii in administratia locala. Aici avem obiective diferite. Nici prin cap nu ne trece sa asiguram continuitatea furtului pe mosia lui Oprisan sau a lui Marza. Il mai framanta pe domnul presedinte stadiul legiferarii proiectelor de lege prioritare pentru integrare. Pai, decat sa discute cu partidul majoritar restructurarea PSD, mai bine asta discuta, ca ei au intarziat proiectele, nu opozitia. Cat despre statutul alegerilor prezidentiale, ii comunicam public pozitia noastra, ca nu are ce cauta pe listele unui partid", a aratat Basescu. Liderul PD a conchis afirmand ca Alianta nu este dispusa sa se prezinte la Cotroceni pentru a servi drept adapost pentru incalcarea Constitutiei.

PREMIERA
Refuzul Aliantei D.A. de a participa la consultarile cerute de seful statului este lipsit de precendent. Traian Basescu si Theodor Stolojan spun ca au analizat si acest aspect, insa nu aveau alt mijloc de a se manifesta fata de incalcarea Constitutiei de catre acest "prim-secretar al inapoierii noastre", cum l-a numit liderul PD pe Iliescu, citand din presa centrala. "Si presedintele a incetat sa mai fie un presedinte echidistant si nu am vrea sa-i ocupam timpul. Are de vanzolit vreo cinci ministri pe acolo si cred ca i-am ocupa timpul pretios", a ironizat Basescu. Mai retinut, Stolojan a aratat ca Alianta respecta institutia prezidentiala, insa acum e vorba de o situatie exceptionala. Alianta va da curs altor invitatii de a participa la consultari, probabil insa dupa Congresul PSD din august. Astazi sunt asteptati la Palatul Cotroceni, pe langa reprezentantii PNL, PD, si cei ai UDMR, iar maine, cei ai PRM, PUR si ai minoritatilor nationale, pentru ca vineri sa vina randul PSD.
×
Subiecte în articol: politic psd