x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL a făcut portretul superprimarului de Bucureşti

PDL a făcut portretul superprimarului de Bucureşti

de Monica Iordache Apostol    |    08 Feb 2011   •   18:07
PDL a făcut portretul superprimarului de Bucureşti
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

150899-bi-20101205133754002.jpgUn primar general ales uninominal un consiliu format din 55 de consilieri, aleşi tot uninominal - câte doi sau trei pentru fiecare colegiu parlamentar şi şase viceprimari de sectoare, aleşi din rândul consilierilor prin votul întregului consiliu. Aceasta este viziunea PDL despre conducerea Capitalei, expusă de senatorul PDL Sorina Plăcintă şi de deputatul PDL Vasile Gherasim la o dezbatere pe tema Legii Capitalei, dezbatere la care au fost invitaţi reprezentanţii unor asociaţii profesionale din Bucureşti. Cei doi parlamentari PDL au prezentat proiectul Legii Capitalei, pe care vor să-l promoveze în Parlament, proiect prin care se desfiinţează sistemul de alegere directă a primarilor de sectoare.

În proiect se arată că “alegerea consilierilor municipali se face prin vot uninominal, de pe liste aparţinând partidelor politice sau candidaţilor independenţi”. Printre atribuţiile consiliului sunt prevăzute: aprobarea bugetului general, unul pentru toată Capitala, aprobarea bugetelor sectoarelor, prin distribuirea resurselor din bugetul general, hotărăşte cu privire la concesionarea sau închirierea serviciilor publice, aprobă planurile urbanistice generale, zonale şi de detaliu ale municipiului Bucureşti şi acţionează pentru protecţia şi refacerea mediului. Conform proiectului, consilierii aleşi viceprimari sunt suspendaţi din calitatea  de consilier, iar schimbarea lor din funcţie se poate face cu votul majorităţii consilierilor, la propunerea partidului care i-a desemnat. Superprimarul pe care îl vrea PDL ar trebui să coordoneze serviciile publice locale, să fie ordonator principal de credite şi să întocmească proiectul bugetului local, adică să împartă bugetele sectoarelor.

Tot pe mâna primarului ar trebui să se afle coordonarea următoarelor domenii: educaţie, sănătate, cultură, tineret, sport şi turism, ordine publică, dezvoltare urbană, podurile şi drumurile publice, salubrizarea şi alimentarea populaţiei cu gaz natural şi apă, canalizarea, energia termică etc. În plus, primarul trebuie să inventarieze bunurile din patrimoniul public şi privat, să elaboreze planurile urbanistice şi să emită avizele, acordurile şi autorizaţiile.

Sorina Plăcintă a declarat, la dezbatere, că Bucureştiul nu mai poate funcţiona ca un oraş cu mai multe orăşele, cu stadii de dezvoltare diferite. “Trebuie să existe un singur buget, nu şapte, şi trebuie eliminate discrepanţele dintre sectoare”, a declarat Plăcintă. Invidia pedeliştilor s-a canalizat spre Sectorul 1, care, potrivit parlamentarilor PDL, are cel mai mare buget. “Această lege nu îi convine lui Andrei Chiliman, pentru că are cel mai mare buget şi poate schimba acum florile de pe spaţiile publice de trei ori pe zi iarna. Şi Sectorul 5 ar trebui să beneficieze de aceleaşi facilităţi”, a explicat Plăcintă. Sorina Plăcintă şi Vasile Gherasim vor să mai organizeze câteva dezbateri pe tema legii, după care să depună proiectul la Parlament.

 

Referendum pentru Legea Capitalei, după Mărţişor
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că bucureştenii vor fi chemaţi la referendumul pentru Legea Capitalei după Măr­ţi­şor, când se va mai încălzi vremea. Anunţul lui Oprescu a venit la scurt timp după ce primarii sectoarelor 1 şi 4, Andrei Chiliman (PNL) şi Cristi­an Popescu Piedone (PC), i-au cerut primarului general să treacă mai curând pe ordinea de zi a CGMB organizarea unui referendum pe Legea Capitalei. „Ne pregătim, încercăm să organizăm, fie cât mai devreme. Nu este de joacă. Analizăm dimensiunea financiară şi organizarea. Costă destul de mult. Este vorba despre miliarde de lei vechi, m-am uitat pe actele de la alegerile precedente”, a spus Sorin Oprescu. Primarul general a adăugat că este important pentru oameni să iasă şi să-şi spună cuvântul în cazul unei viitoare legi a Bu­cu­reş­tiului, să fie consultaţi pe „lucruri esenţiale, nu pe toate prostiile”.
• Carmen Vintilă

×