x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pe 15 mai, Camera Deputaților trebuie să voteze noul judecător CCR. Surse: Florin Iordache, în locul lui Ștefan Minea la Curtea Constituțională

Pe 15 mai, Camera Deputaților trebuie să voteze noul judecător CCR. Surse: Florin Iordache, în locul lui Ștefan Minea la Curtea Constituțională

de Ion Alexandru    |    25 Apr 2019   •   08:16
Pe 15 mai, Camera Deputaților trebuie să voteze noul judecător CCR.  Surse: Florin Iordache, în locul lui Ștefan Minea la Curtea Constituțională

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, va fi, potrivit unor surse politice, nominalizarea pe care o va face Camera Deputaților pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională, după ce mandatul lui Mircea Ștefan Minea expiră luna viitoare. De asemenea, ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, ar fi propunerea pentru CCR pe care Senatul o va face, după ce mandatul judecătoarei Maya Teodoroiu se va finaliza, la rândul lui.

 

Până pe data de 6 mai, Camera Deputaților trebuie să-și desemneze nominalizarea pentru un nou judecător la Curtea Constituțională, în locul lui Mircea Ștefan Minea. După ce Comisia Juridică va întocmi un raport în acest sens, urmează ca, până pe data de 15 mai, Plenul Camerei să și voteze înlocuitorul acestuia. Surse politice precizează că varianta pe are majoritatea din Cameră va merge este actualul vicepreședinte Florin Iordache, fost ministru al justișiei și președinte al Comisiei de elaborare a codurilor penale.

Minea nu este singurul judecăror CCR al cărui mandat expiră anul acesta. Maya Teodoroiu, propusă de senat, în urmă cu nouă ani, va părăsi funcția, iar Senatul trebuie să facă, la rândul lui, o nouă nominalizare. Sursele politice spun că înlocuitorul acesteia va fi nimeni altul decât ministrul ALDE al externelor, Teodor Meleșcanu.

În ceea ce privește înlocuitorul judecătorului CCR Petre Lăzăroiu, acesta va fi nominalizat de către președintele Klaus Iohannis, care are, în acest moment, nu mai puțin de trei variante. Sau, mai bine spus, obligații. Cea mai vehiculată variantă este cea a fostului procuror general Augustin Lazăr, pe care Iohannis l-a scos la pensie cu 27.000 de lei pe lună. Însă, președintele ar putea opta să o nominalizeze pe Laura Kovesi, pentru a evita o eventuală candidatură a acesteia la alegerile prezidențiale. De asemenea, o altă posibilitate aflată pe lista Palatului Cotroceni pentru CCR este Cristina Tarcea, al cărei mandat la conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție expiră, de asemenea, în toamna acestui an.

Noii judecători la CCR ar urma să fie Florin Iordache (propus de Camera Deputaților), Teodor Meleșcanu (propus de Senat) și Augustin Lazăr (propus de Klaus Iohannis)

×
Subiecte în articol: florin iordache