x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PE: Este aproape imposibilă folosirea reglementară a fondurilor UE în România în actualul context

PE: Este aproape imposibilă folosirea reglementară a fondurilor UE în România în actualul context

de Agerpres    |    03 Apr 2014   •   19:55
PE: Este aproape imposibilă folosirea reglementară a fondurilor UE în România în actualul context

Parlamentul European a adoptat joi un raport în care afirmă că "este aproape imposibilă utilizarea reglementară a fondurilor UE" în România în contextul "propunerilor de modificare a Codului Penal referitor la conflictele de interese în cazul aleşilor locali şi asupra amnistierii parlamentarilor care au comis acte de corupţie".

Raportul a fost elaborat de eurodeputatul PPE Markus Pieper şi priveşte descărcarea de gestiune a Comisiei Europene (CE) pe 2012.

PE salută constatările din raportul CE din 22 ianuarie 2014 privind progresele înregistrate de România, dar "este profund îngrijorat de progresul lent înregistrat de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare".

De asemenea, legislativul comunitar "atrage atenţia asupra propunerilor de modificare a Codului Penal în ceea ce priveşte conflictele de interese în cazul aleşilor locali şi asupra amnistierii parlamentarilor care au comis acte de corupţie; consideră că, dată fiind această evoluţie, este aproape imposibilă utilizarea reglementară a fondurilor UE într-un astfel de context".

Prevederile din raportul Pieper - care conţin referiri exprese la mai multe state membre în contextul utilizării fondurilor UE - nu vor avea efecte legislative, dar CE va trebui să prezinte explicaţii, la următoarea descărcare de gestiune, asupra modului în care a ţinut cont de aprecierile PE.

PE mai solicită Comisiei ca, în domeniul agriculturii, să soluţioneze fără întârziere problemele care apar în agenţiile de plăţi în cazul cărora riscul rezidual de eroare depăşeşte pragul de semnificaţie de 2% identificat de CE, sugerând ca eforturile să vizeze în special agenţiile de plăţi din Franţa, Bulgaria, România, Portugalia şi Letonia.

În acelaşi timp, în raport PE îşi exprimă regretul pentru identificarea de deficienţe de către Curtea de Conturi în sistemele de monitorizare şi control din Franţa, Suedia, Germania, Polonia, Bulgaria şi România din domeniul dezvoltării rurale, precum şi pentru faptul că auditorul UE a descoperit carenţe în cadrul tuturor celor trei componente auditate, respectiv sistemele administrative şi de control al exactităţii plăţilor, sistemele de control bazate pe inspecţiile la faţa locului şi sistemele de asigurare a aplicării şi controlului eco-condiţionalităţii.

PE constată, de asemenea, "cu îngrijorare" că deficienţele cele mai importante identificate de Curtea de Conturi în acest exerciţiu au fost legate de controalele ineficiente ale normelor de achiziţii publice care au fost evidente în Suedia, Germania, Polonia, Bulgaria şi România şi că s-a constatat în general, cu ocazia auditurilor, că cheltuieli de peste 9 milioane de euro nu erau eligibile, întrucât nu au fost respectate normele de achiziţii publice.

Nu în ultimul rând, PE precizează că împărtăşeşte preocuparea exprimată de Curtea de Conturi că, la aplicarea de corecţii forfetare, nu se ţine suficient seama de natura şi gravitatea încălcării, considerând că totuşi corecţiile forfetare sunt un instrument necesar pentru situaţiile în care nu este posibil un calcul mai exact. În consecinţă, Parlamentul solicită Comisiei să stabilească criterii pentru calcularea corecţiilor forfetare prin care să se asigure că se ţine seama în mod adecvat de natura şi gravitatea deficienţei.

PE îşi manifestă dezamăgirea cu privire la identificarea de erori semnificative de către Curtea de Conturi în cadrul desfăşurării procedurii de consolidare a asigurării în patru din cele cinci state membre ce au aplicat această nouă procedură. Este vorba de Bulgaria şi România pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi respectiv de Luxemburg şi Marea Britanie pentru Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), se menţionează în raportul Pieper.

×