x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pe primul loc/ Alianţa PSD+PC – 37%

Pe primul loc/ Alianţa PSD+PC – 37%

de Lavinia Dimancea    |    31 Oct 2008   •   00:00

Alianţa PSD+PC ar câştiga alegerile parlamentare de la 30 noiembrie cu 37% , arată un sondaj de opinie CCSB, realizat în perioada 25-27 octombrie 2008.

Pe locul al doilea în topul preferinţelor celor care au exprimat o intenţie clară de vot se află PD-L, cu 35%, urmat de PNL, cu 18%, şi UDMR, cu 6%, acestea fiind singurele formaţiuni care ar intra în Parlament. Sub pragul electoral se situează PRM, cu 3%, şi PNG, cu 2%. Sondajul relevă că cei care au exprimat o opţiune clară de vot pentru un partid reprezintă 62% din totalul celor care vor veni la urne, 32% neştiind încă cu cine vor vota, iar 6% nu au răspuns. Pe de altă parte, 50% dintre cei care s-au hotărât deja ce partid vor vota cred că alegerile parlamentare vor fi câştigate de Alianţa PSD+PC, 35% susţin că PD-L, doar 10% spun PNL, în timp ce 2% se pronunţă pentru UDMR, 2% – PRM şi 1% – alt partid. În ceea ce priveşte formula de alianţă politică pentru formarea noului Guvern, 41% dintre cei care au dat un răspuns explicit spun că cea mai potrivită ar fi Alianţa PSD+PC împreună cu PNL, 32% – o alianţă a PNL cu PD-L, 25% – PD-L împreună cu Alianţa PSD+PC şi 2% – altă alianţă. Din totalul celor care votează, 35% nu au indicat nici un fel de alianţă sau nu au răspuns. Întrebaţi, totodată, care este în opinia lor cel mai potrivit premier în urma alegerilor din această toamnă, fără a li se indica vreun nume, 31% dintre cei care s-au pronunţat au spus Theodor Stolojan, acesta fiind urmat de Mircea Geoană – 22%, Călin Popescu Tăriceanu – 21%, Mugur Isărescu – 5%, Adrian Năstase – 4% şi Vasile Blaga – 3%. 50% dintre cei care vor veni la urne nu au dat nici un nume sau nu au răspuns.

Legat de prezenţa la vot, sondajul arată că 81% dintre cei intervievaţi au spus că vor veni la urne, 18% au susţinut că nu, iar 1% nu au răspuns sau nu ştiu. Scoţându-i din calcul pe cei care nu vor fi în ţară (15% din totalul populaţiei), sondajul estimează că prezenţa la urne va fi de doar 44%, cei hotărâţi să nu vină la vot reprezentând 41%. Sondajul CCSB a fost realizat  pe un eşantion de 1.107 persoane şi are o eroare tolerată de +-3%, la un nivel de probabilitate de 95%.

×
Subiecte în articol: politic