x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pelerinaj la votare, în Ştefăneşti

Pelerinaj la votare, în Ştefăneşti

de Diana Scarlat    |    16 Iun 2008   •   00:00

PSD VS. PNG ● La secţie, cu plodu-n braţe şi cu primaru-n frunte
Femei cu copii în braţe, bătrîne cu baston, gravide… Nu e coada la carne, ci prioritatea la votare, în comuna Ştefăneşti. După ce BEC a anulat alegerile de la 1 iunie, considerînd că au fost fraudate, cele două clanuri imobiliaro-electorale ale comunei, strînse în jurul partidelor PSD şi PNG au reintrat în ring de dimineaţă.



PSD VS. PNG ● La secţie, cu plodu-n braţe şi cu primaru-n frunte
Femei cu copii în braţe, bătrîne cu baston, gravide… Nu e coada la carne, ci prioritatea la votare, în comuna Ştefăneşti. După ce BEC a anulat alegerile de la 1 iunie, considerînd că au fost fraudate, cele două clanuri imobiliaro-electorale ale comunei, strînse în jurul partidelor PSD şi PNG au reintrat în ring de dimineaţă.

De această dată au patru secţii de votare şi sute de jandarmi. Cetăţenii cu cea mai impresionantă conştiinţă civică din ţară stau cuminţi la coadă, despărţiţi prin ţarcurile puse de Jandarmerie. Aşteaptă să intre în secţii, să-şi exprime liber dreptul la vot. Miza o ştim: terenuri de sute de milioane de euro. Poate-apucă şi ei ceva, de la Anghel Rababoc, fostul primar, de 21 de ani "tătuca” Ştefăneştilor, proaspăt trecut de la PSD la PNG. Sau de la fostul vice, Aurel Pîrvu, care-a rămas la PSD şi-ar fi fost acum primar dacă nu s-ar fi anulat alegerile.

CUM SE INTRĂ-N FAŢĂ. "Uite, săraca, n-a putut să voteze copilu’ ăsta. N-a lăsta-o nenorociţii să intre.”, se plînge lîngă mine o pesedistă supărată. Una dintre tinere venite la vot cu puradelu-n braţe, ca să scape de coadă, n-a reuşit să-i impresioneze pînă la lacrimi pe cerberii de la poarta secţiei 2 de votare din Ştefăneşti şi s-a retras să se adăpostească de ploaie. Altele au fost mai norocoase şi-au scăpat. Mai ales cele mai productive, care-au avut de unde să scoată doi-trei puradei în loc de unul singur. Coada-i lungă la votare. Cetăţenii conştiincioşi se mai iau la harţă din cînd în cînd, să le treacă timpul mai repede. Pesediştii-s furioşi pentru că preşedinţii celor patru secţii sînt penegişti. "Să audă lumea că incapabilu’ ăla de la secţia unu a candidat la europarlamentare pe lista PNG!”, strigă revoltat unul dintre pesedişti, în faţa sediului de partid, adică peste drum de secţia doi de votare. Aceeaşi secţie la care-a ieşit scandal pe 1 iunie, cînd nu existau celelalte.

RABABOC LA SECŢIA 2. După prînz în timp ce fosta secţie cu probleme, acum cu numărul 2, e bine supravegheată de pesediştii de peste drum, la secţia 1 se desfăşoară o votare cu "alesul” în frunte. Vechiul primar al comunei, Anghel Rababoc, îndură cu stoicism ploaia rece în faţa şcolii, îmbrăcat doar cu un costum de sărbătoare şi fără umbrelă. Băgîndu-şi adînc pantofii primăriceşti în noroiul moale din faţa secţiei de votare, dom’ primar dirijează ca un vajnic gospodar femeile de serviciu aduse du duba să strîngă orice urmă de gunoi de pe marginile străzii: "Aşa, să vadă lumea şi ce-i frumos în comună, nu numai ce s-a dat la televizor!”, parcă ni se adresează între două comenzi. "Dom’ primar! Dom’ primar! Să ne ducem să cumpărăm umbrele!”, se aude un glas gros care-i vine în ajutor de la volanul unui gipan oprit în curbă. Omul înţelege că nu-i nevoie de umbrele şi pleacă după ce mai primeşte nişte directive. "Roagă frumos pe domnu’ jandarm să mai lase doamnele să intre de-acolo”, ordonă dom’ primar unuia dintre supraveghetorii secţiei de votare, referindu-se la bătrînele şi la gravidele aşezate la coada secundară, pentru femei-cu-copii-în-braţe. Apoi tot dom’ primar, din dragoste nemărginită pentru alegători, se-apropie de votanţi şi le-mparte frunze proaspete de nuc. La crîşma de peste drum, cîţive pesedişti revoltaţi comentează prezenţa lui Rababoc în mijlocul alegătorilor. La ştefăneşti se poate…

×
Subiecte în articol: politic votare primar