x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pentru ministrul Botiş, ciobanul nu e oier

Pentru ministrul Botiş, ciobanul nu e oier

de Aniela Nine    |    12 Ian 2011   •   20:40

La doar o săptămână după ce vrăjitoarele, manechinele sau valeţii au devenit, prin voia Guvernului Boc, meserii recunoscute în România şi, ca atare, în viitorul apropiat impozitate, ministrul Muncii a pornit vânătoarea după alte surse de venit pentru bugetul de stat şi a descoperit că ciobanii ar putea vărsa la stat o parte din banii obţinuţi de pe urma crescutului de mioare.

Prin urmare, ministrul Muncii, Nelu Ioan Botiş, a elaborat un ordin de ministru pe care l-a şi publicat ieri în Monitorul Oficial, prin care păstoritul oilor devine meserie recunoscută şi, deci, impozitată. Astfel, potrivit acestui ordin, lista ocu­paţiilor din România se completează cu profesii precum cioban montan, oier montan, baci montan sau cres­cător montan.

Dincolo de discriminarea introdusă în breasla ciobanilor prin „favorizarea” celor care prestează în zona montană şi ignorarea celor din alte zone, ministerul demonstrează că nici cu limba română nu stă prea bi­ne, folosind pentru încadrarea ace­leiaşi ocupaţii, cea de păstor de oi, două denumiri diferite: cioban şi oier. În Dicţionarul Universal al Limbii Ro­mâne, termenul de „oier” este de­fi­nit ca „proprietar sau crescător de oi; păstor, cioban”, adică aproape aceeaşi definiţie pe care o găsim la  ter­menul „cioban”: „păzitor de oi, păs­tor”. Pe lângă meseriile de cioban, oier şi baci, se recunosc şi ocupaţii precum antrenor personal profe­sionist, recuperator de debite, croitor con­fec­ţio­ner costume teatru, antreprenor în eco­nomia socială, lucrător social, me­canic maşini agricole, montator ins­talaţii solare, ofiţer antifraudă fi­nanciar-bancară, operator baroca­meră, salvamar, scafandru salvator, teh­nician în reconstrucţie ecologică, tehnician amenajist, tehnician de scufundare sau terminolog.

×
Subiecte în articol: observator