x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Peste 6 ore de discutii aprinse

Peste 6 ore de discutii aprinse

de Gabriela Antoniu    |    25 Aug 2005   •   00:00
Peste 6 ore de discutii aprinse

Reprezentantii Puterii si ai Opozitiei s-au inteles ieri, dupa mai bine de sase ore de discutii, asupra convocarii unei sesiuni extraordinare la Senat in perioada 29-31 august.

In discutiile din forul de conducere al Senatului, parlamentarii PSD si PRM au aratat ca documentul semnat marti de sase reprezentanti ai Puterii prin care presedintele Senatului este "rugat sa ia act de convocarea unei sesiuni extraordinare" contravine Constitutiei. Chestorul Nicolae Vlad Popa (PNL) a admis ca formularea din documentul semnat marti este "nereusita" si a explicat ca, daca ar fi putut sa convoace singuri sesiunea extraordinara, nu s-ar fi adresat Biroului Permanent. Si vicepresedintele Senatului C.V. Tudor (PRM) a atras atentia ca exista riscul intrarii intr-o "criza parlamentara grava", din cauza incercarii senatorilor Puterii de a incalca Constitutia. El a afirmat ca in spatele intentiei de convocare a sesiunii extraordinare in scopul revocarii presedintilor celor doua Camere se afla presedintele Traian Basescu, care "vrea sa-l termine mai repede pe Tariceanu".

ACUZATII. La randul sau, Nicolae Vlad Popa i-a acuzat pe reprezentantii Opozitiei ca incearca sa tergiverseze sau sa nu supuna la vot cererea de convocare a sesiunii extraordinare. Senatorul liberal a spus ca, in timpul sedintei, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat textual ca nu s-a convocat sesiunea extraordinara. Popa a mai spus ca in sedinta Biroului Permanent a existat un ton patetic, aceasta fiind intrerupta pentru o pauza de jumatate de ora, din cauza "unor iesiri nervoase ale lui Antonie Iorgovan", care a anuntat ca "va inainta unele plangeri penale".

In final, Biroul Permanent al Senatului a aprobat, cu 9 voturi "pentru" si doua abtineri (PRM), noua solicitare de convocare a sesiunii extraordinare adresata sefului Senatului, in perioada 29-31 august. Nicolae Vlad Popa a precizat ca Opozitia "a castigat" un nou termen, pentru ca reprezentantii Puterii au acceptat ca, in sesiunea extraordinara, sa se poata depune amendamente la proiectul de lege privind Regulamentul Senatului. El a recunoscut totodata ca Puterea isi metine intentia de a schimba presedintele acestei institutii, "sedinta interminabila" de ieri fiind o "dovada ca presedintele are puterea, prin atributiile sale, de a tergiversa, de a bloca, de a obstructiona activitatea de reglementare".

INTELEGERE SI LA CAMERA
Revocarea din functie a presedintelui Camerei Deputatilor poate fi propusa, cand se schimba majoritatea politica din acest for, de catre majoritatea deputatilor, au decis aseara membrii Comisiei pentru Regulament, dupa patru ore de dezbateri. Propunerea a fost adoptata cu patru voturi pentru si doua impotriva. De asemenea, a fost adoptata si prevederea potrivit careia revocarea din functie a presedintelui Camerei poate fi propusa la cererea grupului parlamentar care l-a propus si a minimum o treime din numarul total al deputatilor, daca acesta incalca Constitutia sau incalca grav sau in mod repetat prevederile Regulamentului Camerei sau cel al sedintelor comune.
×
Subiecte în articol: politic senatului