x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Petiţie pentru pensii

Petiţie pentru pensii

de Jurnalul National    |    19 Sep 2007   •   00:00

PSD va lansa o petiţie naţională pentru devansarea de la 1 ianuarie 2008 la 1 noiembrie 2007 a majorării pensiilor, a anunţat ieri vicepreşedintele social-democrat Cristian Diaconescu.

PSD va lansa o petiţie naţională pentru devansarea de la 1 ianuarie 2008 la 1 noiembrie 2007 a majorării pensiilor, a anunţat ieri vicepreşedintele social-democrat Cristian Diaconescu. Vicepreşedintele PSD a declarat că social-democraţii vor solicita, prin această petiţie semnăturile cetăţenilor, in sprijinul propunerii lor de majorare a pensiilor. Diaconescu a spus că argumentele PSD in acest sens se referă, in principal, la faptul că există un excedent bugetar de aproximativ 1% din PIB, care ar trebui folosit pentru devansarea majorării pensiilor, şi nu ca anul trecut, in "cheltuieli accelerate", al căror scop a fost menţinerea unui deficit de 2%.

La 10 septembrie, liderul PSD, Mircea Geoană, a anunţat că Biroul Permanent Naţional al partidului a decis să iniţieze un proiect de lege, cu un singur articol, prin care să solicite devansarea termenului de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2008 - aşa cum prevede Legea pensiilor aprobată deja de Parlament - la 1 noiembrie 2007. In replică, ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, a declarat că bugetul Casei Naţionale de Pensii nu permite majorarea pensiilor de la

1 noiembrie 2007, pentru că nu se poate guverna prin licitaţie de la o lună la alta. El a susţinut că devansarea termenului de majorare a pensiilor ar presupune o nouă rectificare bugetară prin care Ministerul de Finanţe să aloce suma necesară. "Casa Naţională de Pensii nu are bani, incheie plăţile pe 2007 la zi. Dacă am avea o astfel de dispoziţie, Finanţele ar trebui să suplimenteze bugetul", a explicat ministrul Păcuraru.

×
Subiecte în articol: politic pensiilor