x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Piata de energie - Razboi PSD-PC pe megawati

Piata de energie - Razboi PSD-PC pe megawati

de Carmen Vintila    |    Lavinia Dimancea    |    01 Iun 2006   •   00:00
Piata de energie - Razboi PSD-PC pe megawati

Deputatul PSD Victor Ponta a acuzat ieri o serie de societati comerciale, printre care si Grivco, ca fac afaceri cu energie electrica de la stat. Liderul PC, Dan Voiculescu, a calificat declaratiile lui Ponta drept "aberatii" si l-a invitat la Bursa de energie.

"Mai multe societati comerciale private cumpara curent de la termocentralele Turceni si Rovinari la niste preturi cel putin preferentiale, dupa care il vand mai departe la marii consumatori sau chiar la Electrica, ajungand la populatie cu un pret uneori chiar de patru ori mai mare", a dezvaluit ieri deputatul PSD Victor Ponta. El a prezentat in acest sens o lista cu 18 societati comerciale. Printre societatile nominalizate de deputatul PSD se numara Energy Holding, Enol si firma Grivco. "Grivco cumpara curent numai in perioadele cele mai bune, intre 8:00 si 23:00. Nu cumpara noaptea, pentru ca atunci oamenii consuma mai putin si probabil ca nu ar gasi clienti. Cumpara la un pret de aproape 1,2 milioane/MWh, care se vinde mai departe cu cel putin 2,8 milioane de lei. Ar fi vorba de o diferenta de un miliard de lei pe zi", a calculat Ponta, avertizand ca acest contract expira la 31 decembrie 2006.

EXPLICATII. Deputatul PSD a aratat ca, in toata aceasta afacere, contractele se incheie numai cu aprobarea Ministerului Economiei. "Intotdeauna este cineva de la minister care le spune cu cine sa incheie contractul si cam la cati bani", a declarat Ponta. In aceste conditii, el a anuntat ca ministrul Codrut Seres va fi invitat saptamana viitoare la Comisia de Politica Economica a Camerei pentru a da explicatii cu privire la aceste contracte, iar daca se vor dovedi nereguli, va solicita formarea unei comisii de ancheta.

REPLICA. Liderul PC, Dan Voiculescu, l-a acuzat insa pe Victor Ponta ca prin afirmatiile facute dovedeste ca este total strain de ce se intampla in Romania. "In Romania, nu de azi, de ieri, s-a liberalizat comertul cu energie electrica. S-a creat o bursa, asa cum avem Bursa de Valori Bucuresti, Bursa de Marfuri, o Bursa pentru Energie Electrica, unde se vinde si se cumpara energie electrica si are dreptate domnul Ponta - de luni pana vineri. Sunt aberatii ale unui necunoscator care se baga intr-un domeniu pe care, necunoscandu-l, vreau sa cred ca greseste si ca nu este rea-vointa", a spus Dan Voiculescu. Liderul PC a precizat ca personal a avut o discutie cu ministrul Seres in care l-a incurajat "ca nimeni in Romania sa nu mai cumpere energie de la stat la un pret mai mic si s-o vanda tot statului la un pret mai mare". "Din cate stiu eu, sunt presiuni politice foarte mari asupra lui Seres, in mod deosebit din partea PNL si PD, pentru ca oprirea acestui comert pe care eu il consider imoral si aproape ilegal le afecteaza interesele", a explicat Voiculescu. In ceea ce priveste firma Grivco, liderul PC a aratat ca aceasta importa energie electrica din Bulgaria pe care o vinde la Metrorex, la Electrica, explicand ca este "o marfa de import". "La Grivco este imposibil sa se cumpere de la statul roman si sa se vanda statului. Daca se intampla asta, va garantez ca directorul general va fi imediat destituit", a conchis liderul PC. Pe de alta parte, Dan Voiculescu a declarat ca ministrul Seres i-a marturisit ca exista firme precum Green Energy, "controlata de baiatul primarului de la Neamt, care cumpara cantitati mari de la stat si vinde la stat".

ACUZATII

"Mai multe societati comerciale private cumpara curent de la termocentralele Turceni si Rovinari la niste preturi cel putin preferentiale" - Victor Ponta, deputat PSD

RENUNTARE LA ACTIONARIAT
Liderul PC, Dan Voiculescu, a anuntat ieri ca a hotarat sa renunte la calitatea de actionar majoritar al trustului de presa pe care il detine si la al celorlalte societati comerciale. "Incepand de saptamana viitoare nu voi mai fi actionar majoritar nici la Grivco, nici la televiziuni, nici la ziare, nicaieri", a spus Voiculescu, precizand ca acestea vor trece in proprietatea fiicelor sale. "Vreau sa ma detasez total de absolut tot ce inseamna lumea afacerilor", a declarat Dan Voiculescu. "Deci, pe viitor nu ma veti mai gasi in top 300", a incheiat liderul PC.

REPLICA ENERGY HOLDING
Energy Holding a achizitionat energie de la producatorii interni la preturi superioare celor reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, au declarat ieri pentru Mediafax reprezentantii furnizorului de energie. "Inca de la primele tranzactii ale companiei pe piata de electricitate din Romania, Energy Holding a refuzat sa fie un simplu intermediar intre diverse companii de stat, incercand sa ofere clientilor sai servicii cu valoare adaugata, si nu a revandut energia electrica achizitionata catre filiale ale Electrica, nici catre filiale aflate in proprietatea statului sau private", se arata intr-un comunicat al companiei. (Dana Piciu)

ANCHETA DNA LA TURCENI
Sapte directori si alte opt persoane, angajati ai Complexului energetic Turceni, sunt cercetati de procurorii DNA pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, ca urmare a atribuirii ilegale de contracte. Procurorii anticoruptie din cadrul Serviciului Teritorial Targu-Jiu au dispus inceperea urmaririi penale pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave fata de angajatii respectivi, stabilind ca, in perioada 2005-2006, au atribuit fara licitatie contracte comerciale de servicii de transport auto pentru carbune mai multor firme, prejudiciind patrimoniul firmei CET SA cu aproximativ sapte miliarde de lei. (Dana Piciu)
×