x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pîslaru: Am atenţionat conducerea Sanitas să nu facă lucruri cu implicaţii politice evidente; greva a fost manevrată de PSD

Pîslaru: Am atenţionat conducerea Sanitas să nu facă lucruri cu implicaţii politice evidente; greva a fost manevrată de PSD

06 Noi 2016   •   17:20
Pîslaru: Am atenţionat conducerea Sanitas să nu facă lucruri cu implicaţii politice evidente; greva a fost manevrată de PSD

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat duminică, la Digi 24, că i-a atenţionat pe liderii Sanitas să nu facă grevă, deoarece "nu este corect să faci lucruri cu implicaţii politice evidente" şi că această grevă a fost manevrată de PSD. 

"Conducerea Sanitas şi-a mânat membrii sindicatului să între într-o grevă în legătură cu care au fost notificaţi de Ministerul Muncii că încalcă prevederile legale, iar eu, ca ministru, în patru discuţii cu liderii conducerii Sanitas, i-am atenţionat să nu facă acest lucru, că nu este corect să faci lucruri cu implicaţii politice evidente şi au ignorat", a spus Pîslaru. 

Întrebat dacă el consideră că această grevă a fost manevrată de PSD, ministrul a răspuns afirmativ. 

"Sigur. Pentru că vreau să vă spun cum a început dezbaterea de luni din Parlament (privind amendamentele la OUG 20/2016 n.r). În momentul în care am evocat ilegalitate pe Legea responsabilităţii fiscal bugetare, unul dintre argumente, trecând peste faptul că s-a spus că nu se aplică, unul dintre argumente a fost: domnule, oamenii sunt în grevă, pacienţii suferă. Trebuie să adoptăm imediat nişte rezultate. Al doilea element: când m-am dus în birou la domnul preşedinte Solomon (preşedintele Comisiei de muncă de la Camera Deputaţilor, Adrian Solomon n.r) ca să îl salut înainte de începerea discuţiilor, erau liderii Sanitas care stăteau cu doamna Plumb (Rovana Plumb, deputat PSD, fost ministru al Muncii n.r) în birou la domnul preşedinte şi lucrau pe text. Sunt nişte evidenţe...", a explicat ministrul Muncii. 

Pe de altă parte, referitor la cererea sindicaliştilor de a-şi da demisia, Dragoş Pîslaru a afirmat că "demisia şi-o dă cel care încalcă o lege. Dacă încalci o lege evident îţi dai demisia". 

Reprezentanţii Federaţiei SANITAS i-au solicitat vineri ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, într-o scrisoare deschisă, să le ceară scuze angajaţilor din sistemul de sănătate şi de asistenţă socială şi să îşi prezinte demisia "de onoare". 

"Respectaţi cadrele medicale şi spuneţi adevărul domnule ministru! Domnule ministru al Muncii, negociem încă de la înscăunarea dumneavoastră la ministerul pe care îl conduceţi şi astăzi, am dat dovadă de bună-credinţă, am încercat să găsim soluţii, dar de fiecare dată, după discuţiile purtate, am constatat că dumneavoastră nu v-aţi respectat întocmai promisiunile. V-am invitat în mijlocul nostru să luaţi pulsul federaţiei şi să discutaţi cu oamenii din ţară care sunt ancoraţi la realitatea în care angajaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială îşi desfăşoară activitatea şi aţi văzut care sunt opiniile şi doleanţele lor. De bună-credinţă, am organizat un program de acţiuni sindicale care vă permitea să veniţi cu soluţii astfel încât greva generală să nu fie declanşată. Considerăm că am urmat toţi paşii prevăzuţi de legislaţia în vigoare până la declanşarea grevei generale. Şi răspunsul dumneavoastră? Am atras cadrele medicale într-un demers abject şi cerem pomeni, noi, cei care veghem la sănătatea populaţiei?", se arată în scrisoarea adresată ministrului. 

Sindicaliştii membri ai Federaţiei Sanitas au declanşat luni, de la ora 7:00, grevă generală în toate spitalele din ţară ca urmare a faptului că nu au ajuns la o soluţie cu autorităţile pe Legea salarizării unitare, greva continuând şi marţi, până la prânz, când Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Sanitas, a anunţat suspendarea, temporar a acţiunilor de protest. 

Ministerul Muncii a transmis Federaţiei Sanitas că demersul sindical nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă, iar Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii, s-a adresat instanţei de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei. 

Joi, Tribunalul Bucureşti a decis că greva Federaţiei SANITAS este ilegală şi a dispus încetarea protestului.AGERPRES

×
Subiecte în articol: dragos pislaru