x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Piteşti/ Alţi doi arestaţi în cazul fraudelor de pe piaţa de capital

Piteşti/ Alţi doi arestaţi în cazul fraudelor de pe piaţa de capital

29 Mai 2009   •   00:00

Curtea de Apel Piteşti a dispus, vineri, arestarea a încă doi membri ai grupării specializate în fraude la bursă, ambii fiind foşti salariaţi ai Depozitarului Central. Aceeaşi instanţă a respins punerea în libertate a celorlalte şapte persoane pe numele cărora Tribunalul Argeş emisese mandate de arestare.



Un număr de 12 persoane acuzate de înşelăciune, tranzacţionări ilegale pe piaţa de capital, fals, spălare de bani, infracţiuni prin care au prejudiciat sute de oameni, cu aproximativ două milioane de lei, au fost reţinute, marţi, pentru 24 de ore pe bază de ordonanţe emise de procurorii DIICOT Argeş.

Miercuri după-amiază, sapte dintre cele 12 persoane acuzate de infracţiuni pe piaţa de capital au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, în baza unor mandate emise de către magistraţii Tribunalului Argeş.

Investigarea cazului de la Piteşti privind infracţiunile de pe piaţa de capital reprezintă o premieră în România, iar patru din cele douăsprezece persoane audiate de procurori în acest caz au fost angajaţi ai Depozitarului Central, furnizând grupului informaţii confidenţiale. Cele patru persoane au fost concediate încă din anul 2007, în urma unei anchete interne, a anunţat marţi Depozitarul.
Depozitarul Central realizează atât operaţiunile de depozitare, registru pentru emitenţii de valori mobiliare, cât şi pe cele de compensare-decontare a tranzacţiilor cu valori mobiliare.

Potrivit prim-procurorului DIICOT Argeş, Nicolae Blaga, cei patru funcţionari publici au furnizat grupului infracţional informaţii confidenţiale, înlesnindu-le în acest mod comiterea de infracţiuni pe piaţa de capital. Blaga a precizat că pentru recuperarea prejudiciului de două milioane de lei au fost instituite măsuri asiguratorii asupra bunurilor membrilor reţelei, bunuri care se ridică la 1,6 milioane de lei.

Conform sursei citate, membrii reţelei au derulat pe piaţa de capital tranzacţii prin procedee fictive, cu acte false, au comis înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave, făcându-se vinovaţi şi de infracţiunea de spălare de bani.

×
Subiecte în articol: politic piata capital