x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Plan șoc: După ce “pică” Orban la vot, PSD va propune un nou premier

Plan șoc: După ce “pică” Orban la vot, PSD va propune un nou premier

de Ion Alexandru    |    22 Oct 2019   •   08:13
Plan șoc: După ce “pică” Orban la vot, PSD va propune un nou premier

Ludovic Orban face un apel disperat la parlamentarii care l-au ajutat să dea jos Guvernul Dăncilă, la moțiunea de cenzură, să voteze un Cabinet liberal. Numai că ieri, în Camera Deputaților, ambele proiecte de lege cu care USR își condiționeză votul nu au putut fi introduse pe ordinea de zi. Blocajul a avut loc cu sprijinul Pro România și al UDMR. Iar PSD aruncă pe piață bomba: dacă Orban „pică” la primul vot, social-democrații vor face ei o propunere de premier.

 

Astfel, Viorica Dăncilă a precizat ieri că, în cazul în care Ludovic Orban, premierul desemnat de Klaus Iohannis, nu va reuși să treacă echipa sa prin votul Parlamentului, nu este exclus ca Partidul Social Democrat să formeze o majoritate și să propună un alt premier.

 

Orban face apeluri disperate

„În momentul în care șase formațiuni nu reușesc să formeze o majoritate, vom încerca să formăm noi o majoritate. Președintele Iohannis este autorul a ceea ce s-a întâmplat. Noi suntem în opoziție. Nu mergem cu o propunere de premier, îi așteptăm și a doua oară. Pornim de la buna credință că vor reuși să creeze o majoritate”, a precizat premierul interimar.

Iar ipoteza ca PNL să nu poată forma o majoritate până săptămâna viitoare pare să îl preocupe și pe premierul desemnat Ludovic Orban. Acesta a încercat să reafirme poziția partidului pe care îl conduce, anume aceea că este pregătit să preia guvernarea. „Guvernul Dăncilă eșuat, demis prin moțiune de cenzură, care nu mai are nicio legitimitate să exercite puterea în România, trebuie alungat cât mai repede de la Palatul Victoria și de la butoanele ministerelor și autorităților guvernamentale. Nu există decât o singură soluție pentru atingerea acestui obiectiv. Această soluție este învestirea guvernului pe care îl vom prezenta Parlamentului alături de programul de guvernare”, a declarat, cu oarecare disperare, Ludovic Orban. Acesta intenționează să-și treacă Guvernul prin Parlament până miercurea viitoare.

 

USR acuză o majoritate „mascată”

Planul lui Orban este îngreunat însă și de ce s-a întâmplat ieri la Camera Deputaților, „incident” care riscă să lase PNL și fără voturile USR. Proiectele referitoare la iniţiativa „Fără penali”, alegerea primarilor în două tururi și aborgarea recursului compensatoriu - solicitate de USR în schimbul susţinerii Guvernului Orban - nu au obţinut susţinerea în Biroul Permanent al Camerei pentru introducerea pe ordinea de zi a plenului. În aceste condiții, Dan Barna acuză un boicot PSD, UDMR și Pro România. „Adevărata majoritate din Parlament la lucru: «Fără penali», alegeri locale în două tururi și abrogarea recursului compensatoriu, boicotate de PSD, UDMR și Pro România. E majoritatea antireforme, e majoritatea care privește doar spre propriile interese, majoritatea toxică. Împotriva lor luptăm. Şi nu ne oprim până nu câștigăm”, a scris Barna pe Facebook. În replică, Victor Ponta susține că nu s-a format o nouă alianță Pro România-PSD-UDMR în Parlament, dar respingerea introducerii pe ordinea de zi a legilor privind alegerea primarilor în două tururi și abrogarea recursului compensatoriu reprezintă o lecție pentru cei de la USR. Ponta susține că USR încearcă un șantaj la adresa PNL prin forțarea celor două legi, iar Pro România, UDMR și minoritățile au dorit să le arate că n-au majoritate fără voturile lor.

 

Deși nu are nicio dovadă că va trece de votul Planului, liderul PNL vrea să se prezinte cu Guvernul în Parlament cel mai târziu miercurea viitoare

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban