x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL fara Stolojan

PNL fara Stolojan

15 Sep 2004   •   00:00

POLITIC

Tariceanu trage sforile sa ajunga lider la liberali Liberalii gandesc viitorul PNL fara Theodor Stolojan, desi in batalia pentru Cotroceni el este cotat cu sansa a doua. Calin Popescu Tariceanu se viseaza deja seful liberalilor.

Liberalii isi gandesc partidul fara Stolojan

Pregatindu-se sa se desparta de Stolojan, pe care il vad deja la Cotroceni, liberalii au inceput sa isi contureze scenariile in privinta viitorului lor sef. Preferatul este Calin Popescu Tariceanu, care spune ca s-a gandit la aceasta functie asa cum se gandeste orice coleg, ca odata ar putea deveni presedintele PNL.
MONICA IORDACHE, OANA STANCU

Convinsi ca actualul lor presedinte, Theodor Stolojan, va lua drumul Cotroceniului dupa alegerile din toamna, iar sefia partidului va ramane vacanta, liberalii incep deja sa faca scenarii in privinta succesiunii. Numele pe care il pregatesc este cel al lui Calin Popescu Tariceanu. Surse liberale spun ca actualul vicepresedinte PNL, Calin Popescu Tariceanu, i-ar putea prelua fotoliul lui Stolojan "pe cale naturala", pentru ca este unul dintre liderii liberali in jurul caruia nu s-au starnit controverse. Numai ca intr-un document intern al PD, Tariceanu era trecut pe o lista neagra a fostilor demnitari din guvernarea trecuta care nu mai trebuia promovati intr-un viitor Executiv daca Alianta va castiga alegerile. Principala buba a lui Tariceanu era afacerea cu o cunoscuta firma de automobile. Tariceanu este insa preferatul liberalilor si pentru functia de premier. Alte nume vehiculate printre liberali nu sunt luate in calcul decat ca variante de vicepremieri, daca se va merge pe o asemenea formula a Executivului: Dan Radu Rusanu si Ionut Popescu. Desi Tariceanu s-a aflat in gruparea Patriciu, in perioada cea mai acuta a conflictului cu Valeriu Stoica, el s-a inde-partat de aceasta factiune.

RASPUNS. Desi colegii sai il vad in postura de lider PNL, Tariceanu spune ca deocamdata prioritara este campania electorala, nu problema succesiunii lui Stolojan. Vicepresedintele liberal a marturisit ca s-a gandit la aceasta varianta, dar nu in mod special. "M-am gandit asa cum se gandeste orice coleg, ca odata ar putea deveni presedintele PNL", a mai spus Calin Popescu Tariceanu.

Lupta pentru postul de premier

Pe de alta parte, Valeriu Stoica se bate si el pentru ideea ca sefia unui eventual guvern format de Alianta D.A. sa le revina liberalilor. Surse din partid spun ca Stoica insusi nu este strain de gandul de a obtine un post important in executiv, acesta fiind scopul pentru care incearca sa obtina sprijin din partea liberalilor. Cel pe care s-a gandit sa-l convinga in primul rand este Dinu Patriciu. In cadrul ultimelor intalniri, cei doi au convenit ca au un obiectiv comun: nici unul din cei aflati acum in conducere nu ar trebui sa se mai regaseasca la varful partidului dupa congresul din 2005, cand vor fi alesi noii lideri.

In privinta premierului liberal, idee pentru care Stoica face lobby, fostul presedinte a primit o mana de ajutor chiar de la unul dintre rivalii sai de pana acum.

Conducerea PNL Bucuresti, in frunte cu liderul sau, Ludovic Orban, apropiat al lui Patriciu, i-a trimis o scrisoare presedintelui Theodor Stolojan in care ii cere ca viitorul premier sa fie desemnat de PNL si nu de PD. Liderul liberal nu a raspuns insa solicitarii, pentru ca nu a dorit sa dea amploare problemei si pentru ca se simte pus intr-o situatie dificila fata de Basescu.

Orban i-a propus lui Stolojan ca, in ultima instanta, fiecare partid sa propuna doi-trei posibili premieri, care sa fie prezentati ca variante in campania electorala, iar alegerea persoanei care sa ocupe aceasta functie sa fie facuta dupa alegeri. Amanarea deciziei ar avea ca ratiune si faptul ca este posibil ca Alianta sa fie nevoita sa mai coopteze o formatiune la guvernare, astfel ca negocierile sa ia o alta intorsatura.

LISTELE PARLAMENTARE ALE PD

CERTIFICATUL DE BUNA PURTARE

Termenul dat de Traian Basescu filialelor PD pentru a inlocui de pe lista candidaturilor parlamentare personajele care fie nu indeplinesc criteriile societatii civile, fie nu s-au remarcat prin mai nimic in Parlament expira maine la ora 12:00 si lucrurile par sa se miste in sensul dorit de acesta. Vicepresedintele Stefan Popescu Bejat a anuntat ieri ca se retrage de pe liste pentru a lasa locul unor candidati cu sange proaspat. Bejat este astfel primul democrat care "se simte" dupa trei apeluri ale lui Basescu la a permite accesul in Parlament al unei noi clase politice, fara a fi nici corupt, nici securist.

De buna voie sau nu, isi iau adio de la Parlament Vasile Nistor, Victor Babiuc, Vasile Bran, Ion Carstoiu, Teodor Cladovan, Sorin Lepsa, Mircea Man, Liviu Mera, Ion Mogos, Nicolae Nan sau Alexandru Peres. Nici Valentin Iliescu, plimbat prin trei partide, nu se mai gasea ieri pe listele inca in lucru. In locul lor, oferta PD este o struto-camila. Pe de o parte sunt tineri pe care PD i-a promovat in ultimii ani, precum Lavinia Sandru, Roberta Anastase, Aurelian Pavelescu, care nu s-au remarcat pana acum decat prin titluri de miss, pe de alta sunt reactivate personaje ca Valeriu Tabara sau fostul liberal Titus Liviu Pasca. Printre candidati se numara chiar Silvian Ionescu, identificat de disidentul Liviu Turcu drept ofiter in serviciile de spionaj extern in timpul regimului Ceausescu, Ionescu urmand sa obtina de la CNSAS un certificat cum ca nu a facut politie politica.

HARVARD VERSUS ROBERTA&LAVINIA

Imaginea de "nou si competent" pe care Basescu vrea s-o creeze ramane sa fie salvata de cativa tineri precum Stelian Fuia, candidat la Calarasi, absolvent de Harvard si cinci ani director comercial al unei companii in SUA, Dan Moldoveanu, reprezentatul unor firme din UE in Romania si absolvent de MBA, sau Octavian Radu, director RTC si unul dintre cei mai bogati oameni din Romania. (Oana Stancu)

RIVALUL TRAIAN BASESCU

In privinta functiei de prim-ministru, Tariceanu s-ar putea insa sa se confrunte cu un rival neasteptat. In sanul Aliantei PNL-PD circula tot mai des zvonul ca Traian Basescu (foto) ar putea fi premierul pe care cei doi presedinti, adica tot Basescu, impreuna cu Stolojan, urmeaza sa-l anunte. Zvonul a fost infirmat de liderul PD chiar saptamana trecuta intr-o conferinta de presa, e drept, limitandu-se sa spuna nu, fara a mai da atatea argumente ca atunci cand si-a anuntat candidatura la Primaria Capitalei. Ideea de a fi comparat cu Ciorbea nu-i surade liderului PD, chiar daca in sondaje este liderul la popularitate si notorietate al Aliantei, iar in sanul partidului propriu este cotat ca singurul care ar putea sa puna piedica PSD in alegeri. La fel nu-i surade nici ideea de a-si incalca promisiunea de a nu abandona primaria. Totusi, daca Basescu va fi desemnat premier, in Capitala se vor reorganiza alegeri pentru functia de primar general.

LOBBY. Cand a fost ministru la Industrie, Tariceanu a promovat puternic interesele firmei de automobile pe care o reprezenta in Romania - foto
×
Subiecte în articol: basescu tariceanu politic pnl stolojan