x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL, gata să atace la CCR o lege a fostului său președinte Alina Gorghiu

PNL, gata să atace la CCR o lege a fostului său președinte Alina Gorghiu

de Ion Alexandru    |    06 Apr 2020   •   09:59
PNL, gata să atace la CCR o lege a fostului său președinte Alina Gorghiu

Situație mai mult decât inedită în Partidul Național Liberal. O lege inițiată de fostul președinte al formațiunii Alina Gorghiu, încă din luna decembrie 2019, care în urmă cu o săptămână a trecut de votul Senatului, este pur și simplu desființată public de actualul președinte al partidului Ludovic Orban. Este vorba despre un proiect care vizează introducerea închisorii la domiciliu pentru cei cu condamnări mai mici de șapte ani, premierul ordonând, practic, deputaților să voteze împotrivă, când legea va ajunge în plenul Camerei decizionale. Mai mult, dacă legea va trece și de Camera Deputaților, PNL este gata să o atace la Curtea Constituțională. Imediat, Alina Gorghiu a devenit ținta unei părți a presei și a zonei politice identificate drept „anti-PSD”.

 

Proiectul de lege în cauză o are drept inițiatoare pe senatoarea Alina Gorghiu, a intrat în circuitul parlamentar încă din data de 10 decembrie 2019 și se referă, printre altele, la executarea la domiciliu a pedepselor privative de libertate mai mici de șapte ani, dar și la introducerea „închisorii de weekend”. La mijlocul săptămânii trecute, legea a fost adoptată de plenul Senatului, după ce, în prealabil, a obținut avizele necesare din partea Consiliului Legislativ, al Consiliului Economic și Social și al Comisiei Juridice a Senatului. În plen, au fost 128 de voturi pentru adoptarea acestui proiect de lege, niciun vot împotrivă și doar două abțineri. Odată trecută de Senat, legea a fost transmisă Camerei Deputaților, care este și for decizional în acest sens.

 

Senatoarea liberală și-a supărat colegii

Legea trecută de Senat vizează, succint, faptul că instanța de judecată poate dispune executarea pedepsei cu închisoarea la domiciliu, în anumite condiții, Mai exact, dacă pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracțiuni, este de cel mult șapte ani de închisoare. Mai mult, infractorul trebuie să nu mai fi suferit nicio altă condamnare mai mare de doi ani, cu excepția cazurilor în care a intervenit reabilitarea sau dacă s-a îndeplinit termenul de reabilitare, ori dacă persoana condamnată și-a dat acordul pentru a presta o muncă neremunerată, în folosul comunității. De asemenea, o altă condiție este aceea referitoare la persoana infractorului, la conduita sa anterioară săvârșirii infracțiunii, la eforturile depuse de această persoană pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și la posibilitățile sale de îndreptare, acestea fiind criteriile prin prisma cărora instanța poate aprecia că executarea la domiciliu a pedepsei este suficientă și că infractorul nu va mai comite alte fapte. Executarea la domiciliu a pedepsei este condiționată însă și de o supraveghere temeinică a persoanei în cauză.

Conform Alinei Gorghiu, este un proiect care reprezintă creionarea cadrului legal necesar pentru a putea fi implementată monitorizarea cu dispozitive electronice a persoanelor condamnate. Însă atât proiectul, cât și legea în sine par să fi scandalizat conducerea actuală a propriului partid, dar și colegii de pe „partea dreaptă” a eșichierului politic.

 

Legea vizează, practic, preambulul monitorizării electronice a persoanelor condamnate. Însă Alina Gorghiu a intrat în dizgrația „dreptei”

 

Ludovic Orban: Alina Gorghiu va beneficia de sancțiunea cetățenilor

„Este o aberaţie. E un proiect de lege care a fost iniţiat de un senator al nostru fără a avea acordul grupului parlamentar din Senat, dar mai ales fără a avea acordul conducerii PNL”, a reacționat, extrem de dur, președintele partidului și premier în exercițiu, Ludovic Orban. Potrivit acestuia, „PNL nu susţine acest proiect de lege, Guvernul pe care îl conduc este categoric împotriva acestui proiect de lege. Am dat mandat în Camera decizională, Camera Deputaţilor, către grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor să voteze împotriva acestui proiect, care este contrar liniei politice a PNL, de alegerea mea ca preşedinte al PNL şi, de asemenea, în cazul în care va trece de Camera Deputaţilor, pentru că am văzut că la Senat au votat într-o veselie aproape toţi senatorii, îl vom ataca la CCR”.

Orban cataloghează ca fiind un lucru extrem de grav acest demers, ca „în starea de urgenţă în care se găseşte România în Senatul României să se dezbată astfel de proiecte, pe ideea că poate lumea fiind concentrată pe bătălia contra epidemiei de coronavirus nu o să bage în seamă astfel de proiecte. Lumea este atentă şi sancţionează astfel de proiecte. În ceea ce mă priveşte, cred că este picătura care a umplut paharul în materie de atitudine politică din partea senatorului nostru care a iniţiat proiectul de lege, iar PNL va fi categoric împotriva adoptării acestui proiect şi va căuta toate pârghiile constituţionale şi legale pentru neintrarea în vigoare a acestui proiect”, a afirmat Orban. Premierul ezită însă să o sancționeze pe Alina Gorghiu. „S-a autodescalificat, nici nu mai are nevoie de vreo sancţiune. Beneficiază din plin de sancţiunea cetăţenilor”, a conchis șeful Executivului.

 

Replici pe Facebook între Barna și Prună

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a anunțat, la rândul său, că votul senatorilor USR, care au susţinut proiectul privind executarea la domiciliu a pedepsei cu închisoarea, a fost o eroare şi că deputaţii formaţiunii se vor pronunţa împotrivă. În replică, fostul ministru „tehnocrat” al justiției îl atenționează pe Dan Barna că „se dezice doar pe jumătate” de proiectul Alinei Gorghiu. „Dane, emoția nu fost pentru că nu a citit lumea proiectele de care acum te dezici pe jumătate. Te asigur că eu am citit și m-am crucit, pentru că beneficiul pușcăriei pe propria canapea s-ar aplica infracțiunilor nou introduse în Codul penal pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Asta a fost stupefacția”, scrie Raluca Prună.

 

×
Subiecte în articol: Alina Gorghiu