x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL, hăituit de DNA și ANI, susținător al sistemului represiv

PNL, hăituit de DNA și ANI, susținător al sistemului represiv

de Ion Alexandru    |    13 Feb 2019   •   12:02
PNL, hăituit de DNA și ANI, susținător al sistemului represiv

Peste 75 la sută dintre liberalii care au făcut parte, ca miniștri, în guvernele instalate la Palatul Vuctoria, în ultimii 15 ani, au avut desenate pe spate ținte trasate fie de procuratură, fie de către Agenția Națională de Integritate. Potrivit Grupulului de Investigații Politice, nu mai puțin de 21 din cei 38 de membrii ai cabinetelor Tăriceanu și Ponta au fost urmăriți penal, trimiși în judecată, în parte condamnați, iar pentru alții s-a încercat și, în anumite cazuri, chiar s-a reușit scoaterea lor din funcțiile politice cu ajutorul inspectorilor de integritate. În ciuda acestei realități faptice, actualul PNL a ajuns, în prezent, să fie cel mai vocal susținător al acestui sistem care i-a vânat, practic, membrii.

“Programul DNA de reeducare a reușit”, scrie Mugur Ciuvcă pe pagina de internet a Grupului de Investigații Politice, întrebându-se cum a ajuns Partidul Național Liberal să susțină sistemul Securist. GIP a făcut o descoperire interesantă, anume că, înceopând cu anul 2004, PNL a avut reprezentanși în Guvern 38 de persoane, din care 21 au avut probleme cu sistemul.

“Dintre ceilalți 17, patru au trecut în tabăra lui Băsescu (Mihai Răzvan Ungureanu, Gheorghe Flutur, Mircea Cinteză, Ionuț Popescu), trei s-au retras din politică (Mona Muscă, Adrian Cioroianu, Andrei Marga). Printre aceștia se mai numără și Mariana Câmpeanu, ministru al Muncii în guvernul Tăriceanu și în guvernul Ponta, care a fost anchetată de DNA în legătură cu pensionarea soțului. În mai 2013, fiul Marianei Câmpeanu a fost trimis în judecată de DNA. A fost condamnat în primă instanță la 5 ani de închisoare”, dezvăluie GIP.

Tăriceanu, ținta principală

}inta principală a DNA cu privire la liberali a fost chiar fostul președinte al Partidului, Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a ocupat funcția de prim-ministru, în perioada 2004-2008, iar, în iulie 2016, a fost trimis în judecată de DNA pentru mărturie minciniasă, În mai 2018, Secția Penală a Înaltei Curți l-a achitat, în primă instanță. A doua șintă este chiar actualul lider al PNL, Ludovic Orban, care a ocupat funcșia de ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu, trimis, de asemenea, în judecată de DNA, în 2016, și achitat definitiv, anul trecut.

Alți miniștri liberali cu problem sunt Sebastian Vlădescu (ministru al Finanțelor în Guvernul Tăriceanu), s-a ales cu dosar penal la DNA în aprilie 2018; Dan Motreanu (ministru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu), a fost trimis în judecată de DNA, însă fost achitat în primă instanță de Înalta Curte în iunie 2018;  Eugen Nicolăescu (ministru al Sănătății în Guvernele Tăriceanu și Ponta), pe numele căryia ANI a sesiat PÎCCJ în 2010 pentru fals în declarația de avere, sau bogdan Olteanu (fost ministru pentru Relația cu Parlamentul în Guvernu Tăriceanu), trimis în judecată de DNA.

Ciuvică: Actualul PNL face galerie pentru Kovesi

Lista cu liberalii care au deținut funcții ministeriale și care au devent ținte ale sistemului este publicată  integral, cu detalii despre problemele care le-a avut fiecare în parte, pe site-ul GIP. Pe această listă se regăsesc, printre alții, Mihai Voicu, Cristian Adomniței, Decebal Traian Remeș, Paul Păcurare, Theodor Atanasiu, Tudor Chiuariu, Corneliu Dobrițoiu, Cristian David, Victor Paul Dobre, Eduard Hellvig (actual director al SRI), Ovidiu Silaghi, Mircea Diaconu, Relu Fenechiu, Varujan Voshanian sau Daniel Chițoiu.

“Actualul PNL a ajuns o simplă anexă a sistemului represiv. Președintele partidului, el însuși victimă a unui abuz DNA, face astăzi galerie pentru numirea lui Kovesi în funcția de procuror șef european”, a conchis Mugur Ciuvică.

×