x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL iese înfrânt după consultările cu Cioloş. Guvernul nu se implică în disputa alegerilor

PNL iese înfrânt după consultările cu Cioloş. Guvernul nu se implică în disputa alegerilor

de Diana Lazăr    |    01 Feb 2016   •   22:33
PNL iese înfrânt după consultările cu Cioloş. Guvernul nu se implică în disputa alegerilor
Sursa foto: ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO

Liberalii nu au reuşit să-l convingă pe premierul Dacian Cioloş să se implice în disputa privind alegerile locale. Consultările şefului Guvernului cu partidele politice, ce au avut loc la Vila Lac 1, nu au adus formaţiunile parlamentare la un numitor comun privind numărul de tururi în care ar trebui să fie aleşi primarii. Majoritari sunt însă cei care vor un singur tur.

Liberalii au plecat de la Vila Lac 1 fără să facă vreo declaraţie presei prezente, în pofida unei promisiuni anterioare făcute de către Ludovic Orban. Ulterior, au emis un comunicat în care le-au cerut din nou partidelor să susţină alegerile în două tururi. „PNL reiterează apelul adresat celorlalte formaţiuni politice de a respecta principiul democratic al majorităţii în alegerea primarilor şi de a accepta modificarea legislaţiei electorale prin ordonanţă de urgenţă cât mai repede cu putinţă”, se arată în comunicat. În timpul convorbirilor cu Cioloş, acesta le-a spus că nu agreează nici varianta emiterii unei ordonanţe de urgenţă, nici pe aceea a asumării răspunderii. Mai mult, prim-ministrul i-a întrebat pe liberali dacă au majoritatea parlamentară necesară adoptării unui proiect de lege pe acestă temă în regim de urgenţă.

O aparentă concesie
PSD şi ALDE au venit cu o delegaţie comună la consultări. Singura concesie pe care Liviu Dragnea este dispus să o facă liberalilor este rediscutarea chestiunii, însă după aceste alegeri locale, întrucât acestea sunt prea apropiate pentru a mai fi posibilă schimbarea regulilor. „Noi vrem să generăm o discuţie despre reformarea întregului sistem electoral. (...) Trebuie să avem o coerenţă în ceea ce înseamnă sistemul electoral din România, dar o analiză pe care o poate face, eventual, noul Parlament, care va veni încărcat cu o nouă legitimitate”, a spus liderul social-democrat, de parcă partidele nu ar fi votat anul trecut „reforma” sistemului electoral. Un punct de vedere similar a exprimat şi preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Nici din partea UNPR nu a apărut vreo surpriză, partidul lui Oprea susţinând alegerea primarilor într-un singur tur. În aceste condiţii, singurii susţinători ai PNL sunt partidele cu o prezenţă foarte redusă în Parlament: Mişcarea Populară, Partidul Naţional-Democrat şi Partidul Social Român.

Geoană, blocat de Băsescu
La consultări, Traian Băsescu a venit cu maşina de la SPP, deşi locuieşte la doi paşi de Vila Lac 1, unde poate ajunge şi cu o scurtă plimbare pe jos. În timp ce dădea declaraţii presei, a venit şi maşina lui Mircea Geoană, ce nu a mai putut înainta din cauză că era blocată calea de acces de către vechiul său rival. După ce şoferul lui Geoană a început să claxoneze, Băsescu i-a cerut să aibă puţintică răbdare: „Să aştepte!”. Deşi duşmani de multă vreme, partidele lor au o poziţie comună legate de oportunitatea introducerii a două tururi de scrutin. „Dacă asumarea răspunderii nu va fi o acţiune pe care Guvernul Cioloş să vrea să o facă, există varianta ca cei care au propus alegerea primarilor în două tururi să o promoveze prin Parlament”, a spus Băsescu. Şi Geoană crede că un proiect de lege rămâne singura soluţie, dacă Cioloş refuză asumarea.

Traian Băsescu crede că ar trebui să se revină şi la alegerea prin vot direct a preşedinţilor de consilii judeţene, alegere ce ar trebui să se facă tot în două tururi.

„O majoritate volatilă”
Dacian Cioloş a anunţat că nu va implica Guvernul într-o dispută politică fără ca o majoritate parlamentară să fie constituită pe acest subiect, nu una „volatilă” ca acum. „Nu este cazul ca Guvernul să tranşeze acest subiect. Guvernul ar putea ajuta dacă în Parlament există o majoritate pentru revenirea la două tururi, prin asumarea răspunderii sau emiterea unei ordonanţe de urgenţă”, a spus Cioloş.

PSD a încercat să facă o demonstraţie de forţă la aceste consultări, însă reuşita a fost una parţială. Planul lui Liviu Dragnea era să vină la consultări alături de preşedinţii UNPR şi ALDE, Gabriel Oprea, respectiv Călin Popescu Tăriceanu. Înainte de a merge la Vila Lac, Dragnea s-a întâlnit cu Tăriceanu la sediul ALDE. Preşedintele Senatului a fost de acord să meargă cu Dragnea la consultări, însă nu cu Oprea, aşa că liderul PSD a trebuit să aleagă între cei doi şi l-a preferat pe Tăriceanu.
 

×