x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL il someaza pe presedinte, PD ramane la guvernare

PNL il someaza pe presedinte, PD ramane la guvernare

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    19 Ian 2007   •   00:00

Liberalii au evitat, dupa sedinta de ieri a Biroului Politic, sa abordeze subiectul suspendarii presedintelui Traian Basescu. In schimb, au iesit public cu o declaratie dura la adresa sefului statului, caruia i-au reprosat tendintele "dictatoriale" si dorinta de a-si subordona Guvernul.

Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a declarat ca "intreg scandalul declansat si orchestrat de Traian Basescu" dovedeste "setea sa de putere" si "incapacitatea sa de a gandi si guverna democratic". "Scopurile politice autoritariste ale presedintelui si mecanismele folosite de acesta pentru atingerea lor trebuie dezaprobate si condamnate cu fermitate. PNL il someaza pe Traian Basescu sa revina in cadrul constitutional", a anuntat Vosganian. In plus, PNL a anuntat ca intentioneaza sa continue guvernarea si a cerut PD "sa dea dovada de maturitate politica", pentru ca Alianta "sa nu se transforme in teatrul de operatii al unui razboi care nu este nici al liberalilor si nici al democratilor". Liberalii mai au insa un mijloc de "convingere" la adresa democratilor. Vosganian a anuntat ca Guvernul va declansa controale la RA-APPS si in cazul contractelor de asfaltare, adica in zonele in care sunt implicati oameni apropiati presedintelui sau PD. PNL a mai anuntat ca vrea, culmea!, liste comune cu PD in alegerile pentru Parlamentul European.

Democratii au decis aseara sa nu iasa de la guvernare, considerand ca premierul ar trebui sa faca acest pas, intrucat el "a scris bilete", nu PD, a anuntat Emil Boc, care i-a cerut lui Tariceanu sa decida "daca guverneaza in interesul Romaniei sau al unor grupuri de interese". In schimb, PD ramane in guvern, intrucat are o "datorie" fata de romani, de promisiunile din campanie. Surse din partid spun ca decizia de a nu iesi de la guvernare a fost luata de liderii PD in cerc restrans ieri-dimineata, au urcat dealul Cotroceniului pentru a-l consulta pe seful statului, dupa care au oficializat-o in sedinta Biroului Permanent. Pedistii ar fi luat in considerare alegerile pentru Parlamentul European, in care nu ar dori sa candideze din opozitie, spun sursele citate. Liderul PD, Emil Boc, a iesit public pentru a condamna biletul lui Tariceanu care ar confirma "relatia privilegiata a acestuia cu Dinu Patriciu". "Nu stim si nu cred ca e vorba de trafic de influenta, dar cu certitudine este vorba de o incalcare a principiului separatiei puterilor in stat. Nu este admisibil ca puterea executiva sa intervina in treburile puterii judecatoresti", a spus Boc. El a amintit ca un astfel de demers al premierului, acela de a declara in Parlament ca retinerea lui Patriciu este un abuz, figureaza acum ca proba la dosarul in care statul roman este actionat in judecata de Dinu Patriciu. Declarandu-si solidaritatea cu Basescu in fata "acuzatiilor nefondate" ale premierului, Boc a sustinut ca nici demersul PSD de suspendare a presedintelui nu face decat sa ii ridice mingi la fileu lui Basescu, intrucat se va ajunge la referendum, al carui rezultat va fi pozitiv, iar asta ar atrage dizolvarea Parlamentului, care a dat girul demersului PSD, ca atare si la alegeri anticipate.

×
Subiecte în articol: politic