x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL şi USR: Ordonanţa privind amnistia şi graţierea constituie un temei pentru preşedinte să participe la şedinţele de Guvern

PNL şi USR: Ordonanţa privind amnistia şi graţierea constituie un temei pentru preşedinte să participe la şedinţele de Guvern

18 Dec 2018   •   16:05
PNL şi USR: Ordonanţa privind amnistia şi graţierea constituie un temei pentru preşedinte să participe la şedinţele de Guvern

Ordonanţa privind amnistia şi graţierea constituie un temei pentru preşedinte să participe la şedinţele de Guvern, au afirmat, marţi, la Parlament, deputaţii PNL şi USR Ioan Cupşa şi Stelian Ion.

"Se încadrează bineînţeles la ordine publică (ordonanţa - n.r.). Gândiţi-vă la consecinţele pe care le are o amnistie de felul celei pe care a pomenit-o domnul Dragnea - vorbea de amnistie până la pedepse de 10 ani. Închipuiţi-vă ce înseamnă din punct de vedere al siguranţei şi ordinii publice (...) adoptarea unei ordonanţe privind amnistia care va pune pe stradă de îndată - sunt câteva zeci de mii de condamnaţi, unii dintre ei recidivişti, care ne vor afecta drepturi şi libertăţi fundamentale", a argumentat Cupşa.

Potrivit acestuia, odată publicată în Monitorul Oficial, ordonanţa va produce efecte juridice iar printre consecinţe se numără încurajarea recidivei, care în România se situează la ora actuală la aproximativ 40%.

Şi Stelian Ion a remarcat că vor fi lăsaţi în libertate foarte mulţi infractori, "cum de altfel s-a întâmplat în perioada imediat trecută, în momentul în care intrat în vigoare acea lege privind recursul compensatoriu". "Dar mai este şi cealaltă dimensiune referitoare la pericolul pentru ordinea publică generat de nemulţumirea socială dată de o astfel de lege. Este clar că vor fi revolte masive, legitime din punctul nostru de vedere, faţă de o astfel de măsură. Deci, din ambele puncte de vedere, ordinea publică este vizată şi constituie un temei pentru preşedinte, astfel încât să poată participa la şedinţele de Guvern", a adăugat deputatul USR.

El a arătat că nu va mai avea nicio importanţă dacă o astfel de ordonanţă va fi declarată neconstituţională, "pentru că infractorii, inclusiv cei judecaţi sau bănuiţi de fapte corupţie vor scăpa definitiv de toate problemele penale".

Deputatul USR a explicat că erorile judiciare sau presupusele greşeli de judecată pot fi îndreptate numai de către judecători, numai prin intermediul căilor de atac şi "niciodată de PSD, de alt partid sau de vreun alt lider năstruşnic care îşi are tot felul de astfel de idei", acest aspect derivând din Convenţia europeană a drepturilor omului.

"Ca să poţi vorbi despre un act de clemenţă, de iertare, ar trebui ca cel iertat să-şi recunoască vinovăţia. Or, toţi cei din PSD, Liviu Dragnea, spun că sunt nevinovaţi, că n-au săvârşit nicio infracţiune. I-am jigni dacă spunem că sunt vinovaţi, că ei se consideră nevinovaţi, deci este o chestiune legată de acele aşa-zise erori judiciare şi este singurul argument pe care în mod greşit îl folosesc.

×