x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL va depune la Parlament un proiect de lege prin care CCR să verifice urgenţa în procedura de adoptare a OUG

PNL va depune la Parlament un proiect de lege prin care CCR să verifice urgenţa în procedura de adoptare a OUG

20 Sep 2018   •   12:46
PNL va depune la Parlament un proiect de lege prin care CCR să verifice urgenţa în procedura de adoptare a OUG

PNL va depune la Parlament un proiect de lege prin care Curtea Constituţională să verifice aspectele care vizează urgenţa în procedura de promovare şi de adoptare a unei ordonanţe de urgenţă de către Executiv, pentru a opri abuzurile în privinţa emiterii unor astfel de acte. 

Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a declarat, joi, la Parlament, că toate Guvernele în ultimii 20 de ani au abuzat de OUG, iar una din trei legi este adoptată prin ordonanţă de urgenţă. 

"În ultimii 29 de ani toate Guvernele au abuzat de OUG. Una din trei legi este adoptată prin OUG şi România s-a aflat practic într-o permanentă urgenţă. A fost încălcat rolul Parlamentului de legiferare şi s-a perpetuat un conflict între instituţiile statului şi prin acest proiect de lege dorim să redăm Parlamentului rolul de legiferare şi în acelaşi timp să existe o dezbatere mai amplă pe proiectele de lege", a spus Turcan. 

Ea a precizat că se impune o dezbatere serioasă în societate ca în perspectiva revizuirii Constituţiei să se ia în calcul renunţarea la OUG. 

"În România se poate foarte bine guverna prin ordonanţe simple, prin legi dezbătute în Parlament, iar în ceea ce priveşte alocările urgente de bani se pot realiza prin Hotărâri de Guvern", a punctat Turcan. 

La rândul său, deputatul PNL Gabriel Andronache a explicat că proiectul prevede ca CCR să verifice aspectele care vizează urgenţa în procedura de promovare şi de adoptare a unei OUG de către Guvern. 

"Prin modificarea Legii Curţii Constituţionale ne propunem să legiferăm competenţa CCR de a face controlul constituţionalităţii aspectelor care vizează urgenţa în procedura de promovare şi de adoptare a unei Ordonanţe de urgenţă. Înainte ca ordonanţa de urgenţă să intre în vigoare, CCR urmează ca din oficiu să procedeze la verificarea motivelor pentru care această OUG a fost adoptată din perspectiva situaţiei excepţionale, aşa cum spune Constituţia, care a determinat adoptarea ei. O astfel de procedură este posibilă în mod evident, pentru că atunci când se exercită iniţiativa legislativă de către cetăţeni anterior intrării acesteia în procedură legislativă, CCR verifică îndeplinirea anumitor condiţii", a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache. 

El a explicat că o ordonanţă va intra în vigoare numai după ce CCR se pronunţă cu privire la situaţia excepţională. 

"De asemenea, ne propunem să stabilim în concret, detaliat, cum poate CCR să îşi exercite atributul privind soluţionarea conflictului între două sau mai multe autorităţi publice. Vom stabili prin lege că plenul CCR va arăta dacă există conflict constituţional sau nu, în situaţia în care va constata existenţa conflictului constituţional va arăta calea de urmat. Însă conţinutul actelor administrative care vor fi emise de către autorităţile aflate în conflict va fi competenţa exclusivă a acelor autorităţi. Pe cale de consecinţă, CCR nu va mai putea indica şi stabili termene cu privire la modul în care în concret se soluţionează conflictul constituţional", a spus Andronache. AGERPRES

×
Subiecte în articol: raluca turcan