x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică “Pofta” lui Iohannis, servită cu 228 de voturi: vot de trei zile, în diaspora

“Pofta” lui Iohannis, servită cu 228 de voturi: vot de trei zile, în diaspora

de Ion Alexandru    |    04 Iul 2019   •   10:06
“Pofta” lui Iohannis, servită cu 228 de voturi: vot de trei zile, în diaspora
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Camera Deputaților a adoptat, ieri, Codul electoral, modificând legislația electorală pentru ca, la alegerile prezidențiale ce vor avea loc la sfârșitul acestui an, românii din străinătate să poată vota trei zile la rând, spre deosebire de românii din țară, care au la dispoziție o singură zi de vot. Mai mult, chiar și în ziua de duminică, spre deosebire de alegătorii din țară, cei aflați în străinătate și care se găsesc în interiorul secției de votare pot pune ștampila pe buletinul de vot și după ora 21.00.

Proiectul de modificare a legislației eletorale, cerut imperativ de Klaus Iohannis, după alegerile din 26 mai, a trecut de Camera Deputaților cu 228 de voturi pentru, un vot contra și 19 abțineri, după ce la începutul acestei săptămâni, și Senatul a adoptat acest act normativ.

Principala modificare a legii alegerilor prezidențiale constă în aceea că românii din străinătate pot, legal, să voteze în ziua de vineri, în intervalul 12.00 – 21.00, sâmbătă și duminică, de la ora 7.00 la ora 21.00, iar persoanele din diasporă care la ora 21.00 se află în interiorul secției de votare, să poată să-și exercite dreptul la vot până la ora 23.59.  Conform actului normativ adoptat, pentru scrutinul prezidențial din 2019 se va introduce și votul prin corespondență, tot pentru românii din străinătate. Niciuna dintre aceste modificări nu sunt aplicabile și pe teritoriul României.

Alegerile prezidențiale vor fi organizate în cursul lunii noiembrie, conform unor surse guvernamentale. Primul tur va avea loc în ziua de 10 noiembrie, iar turul al doilea se va desfășura în data de 24 noiembrie.

×