x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Polonezii sunt împotriva aderării la zona euro

Polonezii sunt împotriva aderării la zona euro

26 Mar 2013   •   12:07
Polonezii sunt împotriva aderării la zona euro

Viitoarea aderare a Poloniei la zona euro este respinsă de 62% dintre cetăţenii ţării, conform unui sondaj publicat marţi de cotidianul Rzeczpospolita, relatează AFP. Numai 32% dintre polonezi susţin adoptarea monedei europene, în timp ce 6% nu şi-au exprimat nicio opinie, conform acestui sondaj, realizat de institutul Homo Homini în rândul a 1.067 de polonezi adulţi la 22 martie, în plină criză cipriotă.

Polonia vrea să îndeplinească pe cât mai repede posibil criteriile de convergenţă economică prevăzute în Tratatul de la Maastricht, însă nu este presată să înlocuiască zlotul cu euro. Preşedintele Bronislaw Komorowski a declarat recent că Polonia va lua după 2015 decizia privind aderarea la zona euro. Adoptarea euro cere de asemenea un amendament la Constituţie, pentru care majoritatea necesară de două treimi nu este în prezent întrunită. Opozantă a aderării, dreapta naţionalistă cere un referendum asupra acestei chestiuni, în ciuda angajamentului luat de Varşovia la momentul aderării sale în UE în 2004 de a adopta într-un final şi moneda unică. În prezent, numai datoria publică poloneză, situată în jurul a 55% din PIB, este conformă cu cerinţele de la Maastricht. Inflaţia sa medie în 2012 s-a cifrat la 3,7%, iar deficitul finanţelor publice rămâne în continuare mai mare de pragul cerut de 3% din PIB (3,4% în 2012).

Şeful guvernului liberal Donald Tusk şi miniştrii săi dau asigurări că Varşovia va îndeplini în 2015 toate aceste criterii. Între timp, Polonia a aderat la pactul bugetar european, sperând să evite astfel marginalizarea care ameninţă statele membre ale zonei euro. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: Polonia zonă euro aderare