x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Anul 2015 nu este un reper bătut în cuie pentru intrarea în zona euro

Ponta: Anul 2015 nu este un reper bătut în cuie pentru intrarea în zona euro

05 Noi 2012   •   11:57
Ponta: Anul 2015 nu este un reper bătut în cuie pentru intrarea în zona euro
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Premierul Victor Ponta a declarat, înainte de şedinţa USL, că anul 2015 nu este "bătut în cuie" pentru aderarea României la zona euro.

"De cele mai multe ori sunt de acord cu guvernatorul Mugur Isărescu. Cred că este important să ne menţinem mai departe eforturile pentru a îndeplini criteriile de convergenţă, criteriile nominale, care ţin de deficit - şi asta am respectat - care ţin de inflaţie - şi respectăm - care ţin de criteriile nominale, însă criteriile reale, cele care arată care este puterea de cumpărare a românilor faţă de ţările din zona Euro şi celellate, care ţin de oportunitate - trebuie să le gândim cu foarte mare atenţie", a afirmat Ponta, care a precizat că că România trebuie să adopte conduita Poloniei în ceea ce priveşte acest subiect.

"România trebuie să meargă pe drumul pe care a mers Polonia şi anume: spune foarte clar că este în favoarea unei Europe cât mai bine închegate, că doreşte să intre în Euro, însă anul 2015 nu este un reper bătut în cuie, ca să fiu foarte diplomat", a mai spus Ponta, înaintea şedinţei USL.

Trecerea la moneda euro în anul 2015 acum nu intră în discuţie, dar încercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv menţinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este un bun exerciţiu de disciplină economică, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de New York Times.

Ţinta de aderare în 2015 acum "nu intră în discuţie", a spus Isărescu, potrivit New York Times.

România are o ţintă indicativă de adoptare a monedei euro în anul 2015, însă calendarul va fi pus în discuţie după alegerile parlamentare din această iarnă, potrivit declaraţiilor anterioare ale oficialilor români.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta aderare zona euro