x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Astăzi, o decizie de suspendare a lui Băsescu ar însemna un risc pentru ţară

Ponta: Astăzi, o decizie de suspendare a lui Băsescu ar însemna un risc pentru ţară

03 Sep 2012   •   05:27
Ponta: Astăzi, o decizie de suspendare a lui Băsescu ar însemna un risc pentru ţară

Premierul nu crede ca s-ar mai putea lua o decizie de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, pentru ca acest lucru ar implica un risc pentru tara. Victor Ponta a precizat ca ca in 2013 ar putea fi modificata Constitutia.

"Astazi, cand ma intrebati, nu cred ca mai putem sa mai luam o asemenea decizie si un asemenea risc pentru tara. Daca ma intrebati cum as crede ca este corect, as vrea sa nu mai fie domnul Basescu presedinte. Cred ca Romania trebuie sa evite o criza de aceeasi amploare in viitor", a afirmat Ponta, aseara, la Realitatea Tv.

Premierul s-a declarat convins ca in 2013 va trebui modificata Constitutia, fapt ce ar putea scurta mandatul presedintelui.

"Eu sunt absolut convins ca la anul, in 2013, si stiti foarte bine ca pentru asta ai nevoie totusi de un aport larg, de doua treimi din Parlament, trebuie sa modificam Constitutia Romaniei. In 2013, cu un nou Parlament legitim, cu o majoritate a USL, dar in colaborare cu minoritatile, cu UDMR poate si cu PDL, daca va dori, cred ca suntem obligati, suntem condamnati sa modificam Constitutia Romaniei, ocazie cu care poate inceta... Si aici, in mod paradoxal, s-ar putea sa ne ajute si domnul Basescu, pentru ca nu mai este vorba de domnia sa", a adaugat premierul, care a precizat ca este nevoie de un sistem constitutional care sa nu permita ca puterea institutionala sa fie stransa "in mana unui om".

Ponta crede intr-o colaborare cu Basescu

Premierul s-a declarat deschis unei colaborari cu Basescu pe teme precum aderarea la spatiul Schengen sau fondurile europene.

"Stiti ca dupa ce vara, toata vara s-a vorbit de cvorum - cvorum a fost termenul esential al verii - acum se vorbeste de coabitare. Iar un punct concret, pentru ca in general vorbim: 'Ce bine ar fi sa coabitam!', bun, e bine sa coabitam, dar sa vorbim de lucruri concrete. E un punct, in care domnul presedinte Basescu, proaspat reintors la Cotroceni, si Guvernul pe care eu il conduc ar trebui sa, nu sa coabiteze, sa colaboreze. Domnul presedinte Basescu ar trebui sa spuna in Germania, unde intr-adevar are un sprijin, s-a dovedit ca are un sprijin foarte puternic din partea Guvernului crestin-democrat, 'Domnule, m-ati sprijinit. Uite, m-am intors la Cotroceni, desi au votat 88% impotriva mea. Nu e puci parlamentar", a declarat Ponta.

"Domnul presedinte Basescu sa vorbeasca cu Guvernul german si sa spuna: 'Domnule, chiar suntem pregatiti'. Eu stiu ca domnul presedinte Basescu, atunci cand Olanda s-a opus, stiu ca a fost foarte suparat pe Olanda, desi era tot un Guvern de dreapta", a adaugat premierul.

El a tinut sa sublinieze insa ca "marele pericol" al acestei toamne pentru Romania nu este problema Schengen, ci decizia pe care Comisia Europeana o va lua cu privire la problemele in cazul fondurilor europene din perioada 2009-2011.

"Marea problema a acestei toamne este decizia pe care Comisia Europeana o va lua vizavi de ceea ce s-a descoperit referitor la fondurile europene in perioada 2009-2011, pana in noiembrie 2011. S-au facut auditurile pana in noiembrie 2011 si este foarte posibil ca acum sa primim niste sanctiuni. Or, aici iarasi cred ca domnul presedinte Basescu si cu mine, dincolo de ceea ce ne desparte in batalia interna, ar trebui sa mergem eventual impreuna la comisarii europeni, la presedintele Barroso, sa spunem: 'Domnule, am inteles ca in 2009, 2010, 2011 au fost niste grave neregularitati", a declarat Ponta, care a precizat insa ca odata cu venirea la Ministerul Afacerilor Europene a lui Leonard Orban respectivele 'neregularitati' s-au indreptat, insa, pentru absorbtiile viitoare de fonduri.

"Daca noi o sa ramanem aici - aha, uite, Guvernul Ponta, care pierde bani - este un gen de, stiti cum, de joc de Dambovita, in care, de fapt, pierdem cu totii. Pot fi corectii financiare, pot fi intreruperi, pot fi suspendari, pot fi tot felul de sanctiuni. Uitati-va, unul dintre cele mai importante programe, faimosul POSDRU, Programul Operational Sectorial Dezvoltare a Resurselor Umane, practic, din luna februarie-martie, s-a oprit pentru ceea ce s-a intamplat in 2010-2011. Noi am luat masuri - nu am luat doar numai noi, repet, sunt foarte corect; din noiembrie era Guvernul Boc, dupa aceea Guvernul Ungureanu - noi am luat masuri si acum lucrurile sunt in regula, dar nu putem sa le indreptam pe cele dinapoi, stiti, retroactiv. Ori, sanctiunile vin acum pentru 2010-2011", a conchis seful Executivului.

×