x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Băsescu se bazează pe ignoranţa jurnaliştilor şi a românilor atunci când vorbeşte de "ruşinea" de a invoca dreptul de veto la Consiliul European

Ponta: Băsescu se bazează pe ignoranţa jurnaliştilor şi a românilor atunci când vorbeşte de "ruşinea" de a invoca dreptul de veto la Consiliul European

17 Noi 2012   •   17:36
Ponta: Băsescu se bazează pe ignoranţa jurnaliştilor şi a românilor atunci când vorbeşte de "ruşinea" de a invoca dreptul de veto la Consiliul European
Sursa foto: intact images

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că preşedintele Traian Băsescu se bazează pe "ignoranţa jurnaliştilor şi a românilor" atunci când vorbeşte de "ruşinea" de a invoca dreptul de veto la Consiliul European, situaţie în care s-ar afla şi Franţa, Marea Britanie sau Danemarca.
  
Ponta a fost întrebat cum vede afirmaţiile şefului statului legate de dreptul de veto de care s-ar putea uza la Consiliul European.
  
"Când a zis povestea aceea că ce ruşine că România are observatori OSCE, după aceea s-a făcut de râs că observatori OSCE au fost şi în America şi în Franţa şi peste tot. Când spune că e o mare greşeală să vorbeşti despre dreptul de veto eu îi reîmprospătez memoria. Înainte de Consiliul European din primăvară, România condusă de domnul Traian Băsescu a invocat dreptul de veto, singura din cele 27 de ţări, când a fost vorba de începerea negocierilor cu Serbia", a susţinut Ponta, afirmând despre şeful statului că are "memoria scurtă şi fluctuabilă".
  
De asemenea, el a susţinut că în contextul actual România nu este singura ţară care a adus în discuţie dreptul de veto legat de viitorul buget al UE.
  
"În situaţia ruşinoasă, ca la OSCE, de a invoca dreptul de veto se află următoarele persoane: prim-ministrul al Franţei care a arătat că se gândeşte să blocheze bugetul dacă se vine cu propunerea Van Rompuy, prim-ministrul Marii Britanii, care a spus foarte clar că dacă nu se îngheaţă la 2011 Marea Britanie va bloca, prim-ministrul Danemarcei care a spus că dacă nu există nişte debate-uri pentru Danemarca votează împotrivă, aşa încât cred că preşedintele se bazează întotdeauna pe igoranţa jurnaliştilor, a românilor, lucru care nu-i face mare cinste", a mai susţinut Ponta.
  
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, ironic, că, de la anunţul privind posibilitatea utilizării dreptului de veto de către România la Consiliul European, toţi liderii statelor contributoare "s-au băgat sub birouri", menţionând că "nu poţi să mergi în halul acesta la Bruxelles".
  
"Şi eu sunt pregătit să utilizez dreptul de veto, dacă se încalcă Tratatul. De opt ani, nu am văzut niciun stat depunând, făcând un veto în Consiliul European, atunci când nu s-a încălcat Tratatul. Nu am văzut. În rest, misiunea liderilor europeni este să stea acolo până găsesc soluţii. V-aş aduce aminte negocierea bugetului 2007-2013 la care am participat, a durat trei zile şi două nopţi în care, până la urmă, România a obţinut un buget pe care nu reuşeşte să îl cheltuiască", a spus el.
  
Preşedintele Băsescu a mai declarat că nu poţi să te duci la contributori şi să spui: "Doamna Merkel, dacă nu-mi dai atât, eu îţi trântesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin".

×