x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Guvernul român nu trebuie să dea Moldovei sfaturi sau indicaţii, ci să muncească împreună

Ponta: Guvernul român nu trebuie să dea Moldovei sfaturi sau indicaţii, ci să muncească împreună

de Mediafax    |    27 Aug 2013   •   11:58
Ponta: Guvernul român nu trebuie să dea Moldovei sfaturi sau indicaţii, ci să muncească împreună

Guvernul de la Bucureşti nu trebuie să dea Republicii Moldova sfaturi sau indicaţii, ci trebuie să muncească împreună cu autorităţile de la Chişinău, iar gazoductul Iaşi-Ungheni, care va fi deschis anul viitor, reflectă trecerea de la vorbe la fapte, a declarat premierul Victor Ponta.

"Guvernul de la Bucureşti nu trebuie să dea Moldovei nici sfaturi, nici indicaţii, ci trebuie să muncească împreună cu Guvernul din Moldova pentru a face viaţa oamenilor de pe cele două maluri ale Prutului mai bună decât este în acest moment.", a spus Ponta, prezent în Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iaşi-Ungheni, alături de premierul moldovean, Iurie Leancă, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

La rândul său, premierul Iurie Leancă a arătat că Uniunea Europeană şi România au demonstrat că sunt parteneri strategici în acest proiect, iar sprijinul pentru zona energetică a devenit mult mai "solid" şi mai vizibil în ultimii ani.

"Odată cu darea în exploatare a gazoductului Ungheni-Iaşi, planificată pentru anul viitor, vom avea o cale adiţională de import al gazelor naturale. Am demarat împreună cu partenerii din Uniunea Europeană şi România pregătirile pentru următoarea etapă a proiectului, inclusiv extinderea gazoductului spre Chişinău", a spus Leancă.

El a apreciat că acest proiect derulat cu sprijinul Uniunii Europene reprezintă şi un nou pas pe drumul "lung şi complex" al integrării europene a Republicii Moldova.

Comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, a asigurat că acest proiect va fi sprijinit în continuare de către Uniunea Europeană.

Proiectul de construcţie a conductei de gaz Iaşi-Ungheni are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene.

Proiectul urmăreşte asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Republica Moldova şi partea estică a României, prin diversificarea surselor de alimentare cu gaz.

×
Subiecte în articol: ponta gazoduct Iaşi-Ungheni