x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Circulara de la Bruxelles privind China: Neinspirată, o lipsă de viziune care macină Europa

Ponta: Circulara de la Bruxelles privind China: Neinspirată, o lipsă de viziune care macină Europa

de Mediafax    |    09 Dec 2013   •   17:41
Ponta: Circulara de la Bruxelles privind China: Neinspirată, o lipsă de viziune care macină Europa

Reacţia Comisiei Europene privind Forumul China - Europa Centrală şi de Est, apărută în presă sub forma unei circulare, a fost nu doar neinspirată, ci este şi o dovadă a unei lipse de viziune care macină Europa şi Bruxelles-ul, a declarat, luni, premierul Victor Ponta.

"Sunt multe camere şi vreau să fiu cât mai diplomat posibil: reacţia de la Bruxelles a unei circulare scăpate pe surse, în care ni se spunea ce să facem şi ce să nu facem când vine premierul Chinei, cred că a fost nu doar neinspirată, dar a dovedit o lipsă de viziune care, de fapt, macină Europa şi Bruxelles-ul şi care trebuie să ne dea de gândit mai ales în contextul în care, foarte probabil, după 25 mai, reprezentanţii populişti şi extremişti în Parlamentul European vor fi extrem de mulţi şi de puternici. Cu circulare scăpate pe surse, în care se spune ţărilor din regiune cum să facă sau să nu facă cu China, nu cred că este răspunsul adecvat", a spus Ponta, la o dezbatere a Institutului Aspen România.

Ponta a arătat că România respectă toate regulile UE şi, de fapt, vrea să înveţe de la state membre vechi, precum Germania, Franţa sau Italia, cum să aibă relaţii mai bune cu China, dezvoltate de acestea de foarte mulţi ani.

El a subliniat totodată că o Europă de Est mai dezvoltată este şi în interesul Europei occidentale.

"Acum văd că există ideea de construi noi ziduri, să nu mai vină românii, bulgarii! Ceilalţi au intrat - norocul lor, că probabil nu mai intrau nici ei. Nu există decât un singur zid care poate rezista, acela de a avea o dezvoltare economică în România, în Bulgaria, în ţările balcanice care să facă pentru populaţia europeană a acestor ţări, până la urmă, mult mai de dorit să rămână aici decât să meargă în Marea Britanie, în Franţa sau în Germania", a mai spus premierul Ponta.

În luna noiembrie, în contextul summit-ului liderilor din China şi statele Europei Centrale şi de Est, de la Bucureşti, surse politice au declarat că de la Bruxelles a fost transmis statelor membre un mesaj circular prin care le-a cerut să se menţină în linia politicii comune europene în cadrul negocierilor bilaterale şi multilaterale cu China.

Totodată, statelor membre li se cere să informeze Bruxelles-ul cu privire la orice fel de contacte cu China, în perioada următoare.

Mesajul este un rezultat al "preocupării la nivel politic înalt în instituţiile europene în ceea ce priveşte atitudinea politică faţă de China" şi vizează contactele la nivel de şefi de stat şi de guvern.

Potrivit unor surse europene, circulara are în vedere, în special state mari, precum Germania şi Franţa, dar şi state ca Ungaria, unde se înregistrează un nivel ridicat al investiţiilor chineze.

×
Subiecte în articol: acord china