x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Constituţia nu trebuie să fie prea stufoasă. Categoric PSD votează împotriva traseismului politic

Ponta: Constituţia nu trebuie să fie prea stufoasă. Categoric PSD votează împotriva traseismului politic

10 Iun 2013   •   10:49
Ponta: Constituţia nu trebuie să fie prea stufoasă. Categoric PSD votează împotriva traseismului politic
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

În opinia premierului Victor Ponta, Constituția nu trebuie să fie prea stufoasă şi nu trebuie schimbată în totalitate, ci trebuie să păstreze elementele bune de acum. Copreşedintele USL, premierul Victor Ponta, a declarat luni că parlamentarii PSD vor vota "categoric" pentru interzicerea traseismului.

"Nu știu cum se va întâmpla cu votul în comisie, nu particip eu în comisie. Cred că ne înțelegem pe toate punctele. Eu nu dau recomandări, am opinii ca deputat și lider de partid. Ideea este să nu facem o Constituție prea stufoasă și să nu schimbăm ceea ce nu trebuie schimbat, ceea ce este bun și acum”, a spus Victor Ponta.

Premierul este însă convins că PSD va vota împotriva traseismului politic.

"Interzicerea traseismului, categoric o vor vota și cei de la PSD. Probabil că dacă vom avea și vor pe liste, nu mai poți să ai procedura aceea prin care în colegiu se face referendum și atunci se pierde mandatul pentru schimbarea partidului probabil nu o să acoperim ceea ce s-a întâmplat cu primarii care nu și-au dat demisia din partid, dar de fapt erau în opoziție cu propriul partid”, a declarat Victor Ponta.

Premierul a subliniat că încă nu există o hotărâre privind modul prin care vor fi aleşi viitorii parlamentari.

"Încă nu avem o decizie în Parlament asupra modului în care se vor alege viitorii parlamentari, ca să nu mai vorbesc că nu poţi să pui în Constituţie că sunt (aleşi - n.r.) uninominal sau sunt proporţional, legea electorală nu se pune nicăieri în Constituţie", a spus premierul.

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat săptămâna trecută un amendament al PNL care prevede: "Deputaţii şi senatorii se pot organiza în grupuri parlamentare, potrivit Regulamentului fiecărei Camere. La începutul legislaturii se constituie grupurile parlamentare ale partidelor politice sau formaţiunilor politice care au participat la alegeri. Pe parcursul legislaturii nu se pot constitui grupuri parlamentare noi".

Totodată, parlamentarii au respins un amendament al liberalilor care prevedea că în ceea ce priveşte calitatea de deputat sau de senator aceasta încetează "la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid politic sau o altă formaţiune politică''. Senatorul liberal Tudor Chiuariu a declarat că va solicita reluarea votului în Comisie, considerând că a fost doar un ''accident de vot''.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că articolul referitor la combaterea traseismului politic va fi rediscutat şi votat în Comisia de revizuire a Constituţiei la începutul acestei săptămâni.

"Se votează, luni sau marţi se votează. Aici a fost o mică confuzie între propunerea făcută de Forumul Constituţional (...), care spunea că fiecare parlamentar care îşi schimbă partidul e supus unei proceduri (...), un fel de rechemare de către cei din colegiul în care l-au votat. Problema era următoarea: dacă nu avem alegeri în colegiu, cine îl revocă? Aşa încât luni, marţi, când se reia acest articol, domnul Chiuariu a spus foarte clar că se rediscută, votăm formula aceea în care cel care îşi dă demisia din partid îşi pierde automat mandatul. Este însă o formulă care nu va acoperi toate cazurile", a afirmat premierul vineri.

×