x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta îi răspunde lui Boc: Ordonanţa pe taxele locale nu a fost emisă pentru că Băsescu nu a abilitat Guvernul să emită Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare

Ponta îi răspunde lui Boc: Ordonanţa pe taxele locale nu a fost emisă pentru că Băsescu nu a abilitat Guvernul să emită Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare

07 Ian 2013   •   11:22
Ponta îi răspunde lui Boc: Ordonanţa pe taxele locale nu a fost emisă pentru că Băsescu nu a abilitat Guvernul să emită Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare

Primarul Clujului, Emil Boc, i-a cerut, duminică, premierului Victor Ponta să emită, de urgenţă, o ordonanţă a Guvernului care să dea posibilitatea autorităţilor locale să nu majoreze taxele şi impozitele locale. În replică, Guvernul susţine că "Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfaşurarea şedinţei de Guvern".


"În legătură cu declaraţiile profesorului de drept constituţional Emil Boc, primar al municipiului Cluj, care solicită premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele şi impozitele locale, Biroul de presa al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări:

În şedinţa de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfaşurarea şedinţei de Guvern. Mai mult, legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare intra în vigoare la 3 zile după data publicării în Monitorul Oficial.

Din acest motiv, Ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din această săptămână", se arată în comunicatul Executivului.


Emil Boc a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că a decis ca la nivelul municipiului Cluj-Napoca să nu se plătească, în perioada 7-11 ianuarie, taxele şi impozitele locale, aşteptând o reglementare a situaţiei, scrie Mediafax.

"Cer premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16% taxele şi impozitele locale şi cer Guvernului să respecte promisiunile făcute public pentru a nu induce în eroare populaţia. Până la reglementarea situaţiei, în perioada 7 - 11 ianuarie Primăria Cluj-Napoca nu va încasa impozitele pe clădiri şi terenuri, în condiţiile în care în 3 şi 4 ianuarie aproape cinci mii de clujeni au plătit taxele şi impozitele locale la nivelul anului trecut, şi eu nu îmi permit să văd că aceştia sunt nevoiţi să mai stea o dată la coadă. Guvernul se bâlbâie şi nu are curajul să spună clar dacă aceste taxe şi impozite nu trebuie majorate. E bâlbâială, neştiinţă, ipocrizie, nu ştiu. Dacă eram prim-ministru, ardeau televiziunile de câteva zile încoace", a spus Boc.

Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial în 28 decembrie.

În 27 decembrie, ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, anunţa că Guvernul va aproba în prima şedinţă din luna ianuarie ordonanţa care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani.


×