x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta, în Parlament: Este nevoie de o legislaţie care să permită un alt tip de vot, prin corespondenţă sau electronic

Ponta, în Parlament: Este nevoie de o legislaţie care să permită un alt tip de vot, prin corespondenţă sau electronic

25 Noi 2014   •   12:20
Ponta, în Parlament: Este nevoie de o legislaţie care să permită un alt tip de vot, prin corespondenţă sau electronic

Premierul Victor Ponta a propus marţi Parlamentului modificarea legislaţiei pentru a introduce fie votul prin corespondenţă, fie votul electronic, susţinând că aceasta este soluţia cea mai bună pentru ca toţi românii din diaspora să poată vota când doresc.

"În baza evidenţelor pe care le au misiunile diplomatice şi consulare există doar 550.000 de cetăţeni români care au declarat că au reşedinţa în străinătate. Este evident însă că numărul acestora real este mult mai mare şi în 16 noiembrie au votat 10% din românii aflaţi în străinătate, 3,5 - 3,8 milioane de români aflându-se în afara ţării acum. Pentru a asigura în viitor prezenţa la vot a tuturor celor care vor dori să participe, trebuie să luaţi în considerare în primul rând organizarea logistică. Putem să organizăm mai multe secţii de vot, însă e foarte clar că atâta timp cât nu avem o evidenţă a locului în care vin în mod special mai mulţi cetăţeni români, orice fel de organizare de acest fel va ţine evident sau va avea o influenţă de aleatoriu, din cele 300 de secţii de votare din străinătate în 280 dintre ele votul s-a desfăşurat fără probleme, unele chiar nu au avut votanţi, în schimb în 15-20 au fost mult mai mult decât capacitatea acelor secţii. Deci, soluţia corectă din punctul de vedere al Guvernului este o legislaţie care să permită un alt tip de vot, fie votul prin corespondenţă, fie votul electronic", a spus Ponta la dezbaterea pe tema votului din diaspora din plenul Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că în secolul 21 există capacităţile tehnologice iar orice cetăţean care are acces la o reţea de internet poate avea o semnătură electronică, să se înscrie, să voteze, fără a mai trebui să vină dintr-un oraş în alt oraş, fără a mai exista discuţii dacă secţia de vot trebuie să fie într-o zonă sau alta.

×