x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta, la Chişinău: Toate forţele politice de la Bucureşti sprijină integrarea europeană a Republicii Moldova

Ponta, la Chişinău: Toate forţele politice de la Bucureşti sprijină integrarea europeană a Republicii Moldova

21 Feb 2014   •   08:34
Ponta, la Chişinău: Toate forţele politice de la Bucureşti sprijină integrarea europeană a Republicii Moldova
Sursa foto: DUMITRU DORU/EPA
UPDATE 12:25 - Premierul Ponta a declarat, la Chişinău, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean Iurie Leancă, că "toate forţele politice de la Bucureşti sprijină integrarea europeană a Republicii Moldova".

"România are dorinţa şi obligaţia de a sprijini drumul european al Moldovei. România are dorinţa şi obligaţia de a respecta decizia dumneavoastră de a merge în această direcţie europeană. România are în plus dorinţa şi obligaţia de a face chiar mai mult decât face UE şi de a face mai repede, pentru că Moldova are nevoie de sprijin, are nevoie de experienţe comune", a spus Ponta

Premierul a declarat că România a pregătit 20.000 euro, bani pe care îi va transfera în conturile Republicii Moldova pentru dezvoltarea infrastructurii preșcolare.

"Moldova are nevoie de sprijin moral, intenții frumoase, dar mai ales de lucruri concrete. România are dorința și obligația de a face mai mult și mai repede decât Uniunea Europeană pentru ca Moldova să se integreze în ceea ce înseamnă reguli, standarde ale UE. Am fost onorat să constat că Moldova prin comunitatea sa academică și comunitară se integrază în UE mai repede decât structurile politice. 2014 e un an esențial pentru parcusul european al Moldovei. Moldova trebuie să își confirme drumul european. România are dorrința ca acest drum să fie unul de succes", a spus premierul român.

"Cei 20 milioane euro ce vor fi oferiti Moldovei pentru a dezvolta infrastructura preșcolară și de la 10 zile de la primirea listei cu investițiile vor fi transferați în conturile Republicii Moldova. E un proiect în care oamenii pot să vadă și să simtă o îmbunătățire a vieții. Prin acordul semnat azi și prin colaborarea între cele două ministere vreau să extindem proiectele de pregătire a profesorilor, de lucru în comun la programe școlare și dincolo de numărul actual de burse am pornit acel tip de sprijin, burse pentur un an de zile pentru toți studenții care să studieze în România. Erasmusul de care au beneficiat românii în Europa, trebuie extins pentru studenții din Moldova în România", a mai spus Ponta.
------------------------------------------

Victor Ponta face o vizită oficială de două zile în Republica Moldova. Şeful Executivului va participa, vineri, la Forumul moldo-român „Promovarea participării comune la Programele Europene în domeniul ştiinţei şi educaţiei”. Evenimentul este organizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Ministerul Educaţiei, scrie publika.md. În aceeaşi zi, Ponta va avea o întrevedere cu premierul Iurie Leancă. Cei doi oficiali vor dicuta despre proiectele din domeniile securitate energetică, educaţie, transport, serviciul medical SMURD.

Guvernul român a adoptat în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea mecanismului financiar necesar implementării acordului guvernamental dintre România şi Republica Moldova privind programul de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane euro.

Reprezentanţii autorităţilor de coordonare naţională din cele două state se vor reuni semestrial, alternativ, în România şi în Republica Moldova, pentru a monitoriza stadiul proiectelor incluse în programul anual de cooperare şi acceptate la finanţare de către cele două guverne.

"Vizita de mâine a delegaţiei Guvernului României în Republica Moldova este o dovadă a sprijinului pe care ţara noastră îl oferă vecinilor de peste Prut - atât în privinţa drumului european pe care Moldova îl parcurge, cât şi în privinţa dezvoltării relaţiilor de cooperare din domeniile investiţiilor, energiei, sănătăţii şi educaţiei", a scris ieri premierul Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

O delegaţie a Executivului de la Bucureşti condusă de premierul Victor Ponta efectuează vineri o vizită de o zi la Chişinău. Pe agenda deplasării se află întâlniri cu preşedintele Parlamentului moldovean, Igor Corman, cu premierul Iurie Leancă şi cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, potrivit Biroului de presă al Guvernului.

Cea mai recentă vizită a lui Victor Ponta în ţara noastră a avut loc pe 26 august 2013, când a fost lansat gazoductul Iaşi-Ungheni.

×