x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta, în vizită oficială la Istanbul. Premierul va participa la inaugurarea tunelului feroviar submarin "Marmaray"

Ponta, în vizită oficială la Istanbul. Premierul va participa la inaugurarea tunelului feroviar submarin "Marmaray"

29 Oct 2013   •   11:45
Ponta, în vizită oficială la Istanbul. Premierul va participa la inaugurarea tunelului feroviar submarin "Marmaray"

Turcia inaugurează azi una dintre cele mai ambiţioase construcţii din Europa. Este vorba de un tunel feroviar submarin pe sub strâmtoarea Bosfor, care va lega cele două părţi, europeană şi asiatică, ale Istanbulului. Inaugurarea are loc chiar de ziua naţională a Turciei. La ceremonii participă şi demnitari străini, între care premierul României Victor Ponta şi premierul japonez Shinzo Abe, a cărui ţară este principalul finanţator al proiectului.

În prima parte a zilei, Victor Ponta va vizita Muzeul Yedikule, eveniment în cadrul căruia este programată dezvelirea unei plachete memoriale dedicate domnitorului Constantin Brâncoveanu și celor patru fii ai săi.

Victor Ponta va participa, apoi, la inaugurarea tunelului feroviar "Marmaray" de subtraversare a Bosforului, în cadrul unei ceremonii oficiată de primul-ministru al Turciei. Evenimentul va fi marcat prin traversarea tunelului între stațiile de plecare Uskudar (malul asiatic) și stația de destinație, respectiv Yenikapi (malul european).

După evenimentul de inaugurare a tunelului feroviar de subtraversare a Bosforului, Recep Erdogan și Victor Ponta vor susține, în jurul orei 18:00, o conferință de presă comună, la finalul unei întrevederi bilaterale. Va urma apoi un dineu oficial oferit de șeful Guvernului de la Ankara în onoarea oaspeților săi.

Lucrările la tunelul feroviar Marmaray, începute în 2004, au fost încredințate unui consorțiu de companii turcești și japoneze, costul final al proiectului fiind estimat la trei miliarde de euro.

Monumentala lucrare a fost începută în 2004 în cadrul unui proiect care a beneficiat de finanțare externă din partea Băncii Japoniei pentru Cooperare Internațională și BEI, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Tunelul, un tub dublu scufundat la o adâncime mai mare de 50 de metri sub strâmtoarea Bosfor, este proiectat să reziste unui cutremur de 9 grade pe scara Richter și va avea la final 75 de km. Inaugurarea tunelului Marmaray vine să marcheze și 100 de ani de la fondarea Republicii Turce, în 1923.

×