x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Instabilitatea politică din Bulgaria va influenţa decizia din martie privind aderarea la Schengen a României

Ponta: Instabilitatea politică din Bulgaria va influenţa decizia din martie privind aderarea la Schengen a României

20 Feb 2013   •   15:50
Ponta: Instabilitatea politică din Bulgaria va influenţa decizia din martie privind aderarea la Schengen a României
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Victor Ponta susţine că instabilitatea politică din Bulgaria va influenţa decizia din luna martie privind aderarea la Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei.

"În mod sigur, pentru România ceea ce este important este că decizia din martie referitoare la intrarea în spaţiul Schengen care priveşte România şi Bulgaria va fi în mod serios influenţată de situaţia de instabilitate politică din Bulgaria. Nu cred că putem decupla România de Bulgaria şi atunci decizia din martie, ţinând cont de ce se întâmplă în Bulgaria, în mod sigur va fi influenţată. Nimeni nu poate vorbi atât de repede de o evaluare, dar suntem legaţi, România de Bulgaria, şi dacă în Bulgaria este instabilitate politică, probabil că asta ne afectează şi pe noi ", a spus Ponta, aflat UBB Cluj.

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat, în această dimineaţă, demisia Guvernului său, în urma protestelor din ultimele zile.

Zeci de mii de persoane din peste 35 de oraşe au participat, duminică, la cele mai ample acţiuni de protest din ultimii 16 ani din Bulgaria. Pentru prima dată după iarna lui 1996, când valul de proteste a dus la demisia guvernului socialistului Jan Videnov, artere rutiere şi intersecţii importante din întreaga ţară au fost blocate de protestatari nemulţumiţi faţă de creşterea facturilor la energie electrică.

Organizatorii protestelor au acordat Guvernului un ultimatum de o săptămână pentru a le fi satisfăcute revendicările. Principala revendicare a protestatarilor a fost renaţionalizarea celor trei societăţi de distribuire a energiei electrice, deţinute în prezent de companiile cehe CEZ şi EnergoPro şi cea austriacă EVN. Protestele continuă de mai bine de o săptămână, transformându-se din acţiuni sociale în manifestaţii antiguvernamentale.

În seara zilei de luni, câteva mii de protestatari au manifestat pe străzile marilor oraşe, cerând demisia premierului Boiko Borisov. La Sofia s-a ajuns la ciocniri între mulţimea de manifestanţi şi poliţie, fiind rănite 11 persoane. Alte 11 au fost reţinute de forţele de ordine.

×