x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Mă bucur că CSM repară onoarea lui Papici, să repare şi pentru că Băsescu i-a spus "şantajist"

Ponta: Mă bucur că CSM repară onoarea lui Papici, să repare şi pentru că Băsescu i-a spus "şantajist"

de Mediafax    |    08 Oct 2013   •   16:09
Ponta: Mă bucur că CSM repară onoarea lui Papici, să repare şi pentru că Băsescu i-a spus "şantajist"

Premierul Victor Ponta a declarat că se bucură că membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-au "reparat" onoarea procurorului DNA Lucian Papici şi a întrebat, retoric, dacă CSM i-a reparat acestuia onoarea şi pentru că preşedintele Traian Băsescu "l-a numit pe acesta şantajist", în 2011.

"Mă bucur că CSM i-a reparat onoarea lui Papici, sunt convins că i-a reparat-o şi pentru când Băsescu, în decembrie 2011, spunea că procurorul Papici e un şantajist. Cred că i-a reperat şi onoarea asta, nu ? Sau nu, Băsescu are voie să spună că Papici e un şantajist", a spus Ponta.

La remarca presei că pentru această declaraţie nu a fost depusă o plângere, Ponta a răspuns că, atunci, "o să facem noi procedura, să-i repare onoarea de şantajist, cum l-a numit Traian Băsescu".

Întrebat de jurnalişti dacă astfel de consideraţii ale Inspecţiei Judiciare pot afecta raportul MCV, Ponta a răspuns: "Haideţi să mai trăim şi pentru România !".

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marţi, că reputaţia profesională a procurorului DNA Lucian Papici a fost afectată de afirmaţiile premierului Victor Ponta, prin care îl consideră pe Papici "băsist, morarist şi macovist" şi spune că a instrumentat "dosare politice".

Plenul a analizat raportul Inspecţiei Judiciare privind cererea procurorului DNA Lucian Papici de apărare a reputaţiei profesionale, formulată în 3 octombrie, în cazul declaraţiilor premierului făcute la adresa sa, după ce procurorul general al României a dispus încetarea delegării lui în funcţia de şef al Secţiei I din DNA.

Membrii Plenului CSM şi-au însuşit raportul Inspecţiei Judiciare şi au admis cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulate de procurorul Lucian Papici.

Premierul nu avea dreptul "să extrapoleze nemulţumirile" referitoare la instrumentarea anumitor cauze, iar declaraţiile acestuia prin care îl consideră pe Lucian Papici "băsist, morarist şi macovist" şi spune că a instrumentat "dosare politice" afectează prestigiul acestuia, se arată în raportul IJ.

Inspectorii din cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) arată în raportul privind cererea procurorului DNA Lucian Papici de apărare a reputaţiei profesionale că, potrivit legii, reprezentanţii puterilor legislativă şi executivă nu le este permisă exprimarea unor opinii cu privire la calitatea actului de justiţie şi a celor care îl înfăptuiesc.

"Într-un stat de drept, nimeni, şi cu atât mai puţin un reprezentant al uneia dintre celelalte două puteri, nu are dreptul să extrapoleze nemulţumirile referitoare la instrumentarea unor anumite cauze, iar în măsura în care procedează astfel, se aduce atingere principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat, cu consecinţa afectării prestigiului justiţiei şi, implicit, a independenţei şi reputaţiei magistraţilor", se precizează în raportul întocmit de Inspecţia Judiciară, transmis Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit documentului citat, dreptul la liberă exprimare "nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrângeri", în ideea în care în care folosirea libertăţii de exprimare este îndreptată împotriva unor "valori pe care statul le poate în mod legitim apăra", cum ar fi autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti.

"Pornind de la ideea că, pentru a-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile, magistraţii au nevoie de încrederea opiniei publice, iar această încredere ar putea fi afectată de afirmaţiile ce pun la îndoială capacitatea profesională, integritatea şi imparţialitatea unor procurori, apreciem că declaraţiile domnului Victor Viorel Ponta, primul ministru al României, prin care îl consideră pe procurorul Papici Lucian Gheorghe «băsist, morarist şi macovist», respectiv că nu se impune menţinerea acestuia în funcţia de procuror şef întrucât a instrumentat «dosare politice» nu respectă exigenţele legale şi jurisprudenţiale enunţate, fiind de natură a afecta prestigiul procurorului Papici Lucian Gheorghe", este concluzia din raportul Inspecţiei Judiciare a CSM.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta lucian papici