x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Modificările Codului Penal şi amnistia trebuie discutate şi cu Comisia Europeană, dar Parlamentul are drept de legiferare

Ponta: Modificările Codului Penal şi amnistia trebuie discutate şi cu Comisia Europeană, dar Parlamentul are drept de legiferare

12 Dec 2013   •   15:50
Ponta: Modificările Codului Penal şi amnistia trebuie discutate şi cu Comisia Europeană, dar Parlamentul are drept de legiferare

Proiectul de modificare a Codului Penal şi cel privind amnistia trebuie discutate cu Ministerul Justiţiei, CSM şi Parchet, dar şi cu Comisia Europeană, pentru a se stabili dacă este încălcată vreo obligaţie internaţională a României, înainte să fie aprobate de Parlament, a declarat premierul Ponta.

El spus că a ştiut de legea amnistiei, pe care o apreciază ca fiind bună dacă nu se referă la infracţiuni de violenţă şi de corupţie, nu şi de modificările la Codul Penal, dar a precizat că dreptul de a legifera revine Parlamentului, iar "isteria" nu se bazează pe o eventuală neconstituţionalitate, ci pe oportunitate.

Premierul a explicat că este necesar ca aceste două proiecte să fie analizate şi cu alte instituţii cu atribuţii în domeniu, precum Ministerul Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi Parchetul General, dar şi cu oficiali ai Comisiei Europene.

"Eu cred ca cele doua legi trebuie rediscutate cu toate celelalte institutii, in primul rand cu Ministerul Justitiei, cu Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul General, daca este vizat, si prezentate Comisiei Europene inainte de a fi adoptate, pentru a se stabili daca incalca vreo obligatie internationala a Romaniei", a spus primul ministru.

Victor Ponta a criticat Ambasada SUA pentru reacţia dură la adresa modificării Codului Penal.

"Am vazut declaratii de principiu. Nu cred ca vreo ambasada europeana contesta dreptul Parlamentului de a legifera, pentru ca si in tara lor e la fel. Singura reactie care cred ca a fost total gresita pentru ca nu se referea la realitate a fost  a Ambasadei SUA, care vorbea despre investitiile americane. Din cate stiu eu, Chevronul investeste in Romania sau poate sa plece din Romania daca nu se aplica legea si daca nu reusim sa aratam ca putem sa protejam proprietatea privata. Nu mi-a zis nimeni vreodata de la Chevron cum e cu parlamentarii. De fiecare data mi-au spus ca daca proprietatea privata poate fi aparata - mesajul meu public si activitatea MAI le cunoasteti - si aici cred ca a fost o greseala si o sa transmit acest lucru", a mai spus premierul.


×