x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Nu se impun taxe noi pentru a compensa reducerea CAS. Deficitul pe 2014 va fi majorat pentru Apărare

Ponta: Nu se impun taxe noi pentru a compensa reducerea CAS. Deficitul pe 2014 va fi majorat pentru Apărare

04 Iun 2014   •   12:40
Ponta: Nu se impun taxe noi pentru a compensa reducerea CAS. Deficitul pe 2014 va fi majorat pentru Apărare

Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu se impun taxe noi ca măsuri compensatorii la reducerea CAS. Şeful Executivului a precizat că reprezentanţii Comisiei Europene au cerut Guvernului să se încadreze în prevederile Tratatului Fiscal în ceea ce priveşte limitele de deficit.

"Nu. Nu se impun. Ideea este că în final trebuie să rămânem în aceeaşi limită de deficit. Am văzut că a existat un sprijin extraordinar şi le mulţumesc şi celor din Parlament şi din mass-media care ne-au sprijinit să discutăm cu FMI reducerea CAS. Acum, dacă vrem să le reducem, am văzut deodată că în special o anumită parte au sărit pe noi, aoleu, nu reduceţi CAS, că nu ştiu ce o să se întâmple. Haideţi să fim serioşi şi să discutăm la final atunci când, evident, cei de la FMI şi CE în special - mai puţin cei de la FMI - ne-au cerut să ne încadrăm în Tratatul fiscal care priveşte limitele de deficit. Cum o facem, astea sunt lucruri pe care le discutăm în această perioadă.  Intrăm iarăşi în povestea strict politică - cu bască, fără bască. S-a făcut şi moţiune de cenzură contra noastră că nu reducem CAS. Acum, dacă le reducem, probabil se va face moţiune că de ce le-am redus. Ne-am obişnuit cu lucrul ăsta", a afirmat Ponta, la Palatul Parlamentului.

În ceea ce priveşte deficitul bugetar pentru anul 2014, Victor Ponta a spus că  va fi majorat cu 700 de milioane de lei, reprezentând cheltuieli pentru Ministerul Apărării. "Este vorba despre 0,2% din PIB pentru Apărare, da, a fost negociat de către ministrul Bugetului cu Comisia Europeană", a mai spus premierul Victor Ponta.

La finele săptămânii trecute, ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat că obiectivul zero este reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentanţii FMI,Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Oficialul MFP a spus că măsura va îmbunătăţi mediul de afaceri din România, va uşura povara fiscală a angajatorilor corecţi şi va elimina discrepanţele aduse de competiţia neloială între angajatorii cinstiţi şi cei care folosesc muncă la negru. Ministrul a menţionat că au fost luate în calcul mai multe scenarii care se bazează pe veniturile colectate la buget şi taxa pe construcţii speciale, iar după ce vor disponibile şi datele pentru luna mai se va vedea dacă este nevoie şi de alte măsuri precum tăieri de cheltuieli.

Potrivit Ioanei Petrescu, impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar dacă se iau în calcul şi efectele pozitive ale aplicării acestei măsuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor rămaşi la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni.

În România, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru şi diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.


×