x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta o strânge cu ușa pe Dăncilă. Ultimatum pentru susținerea Guvernului

Ponta o strânge cu ușa pe Dăncilă. Ultimatum pentru susținerea Guvernului

de Ion Alexandru    |    10 Sep 2019   •   07:31
Ponta o strânge cu ușa pe Dăncilă. Ultimatum pentru susținerea Guvernului

Victor Ponta joacă „la rupere”, pe toate fronturile. Pe de o parte, ieri, au avut loc negocieri cu reprezentanții PNL, în vederea susținerii unei eventuale moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă și, pe de altă parte, dă semnale către PSD. Liderul Pro România își prezintă condițiile ferme cu privire la o susținere a Cabinetului social-democrat, unde principala pretenție este retragerea Vioricăi Dăncilă din cursa prezidențială. În replică, prim-ministrul a declarat, ieri, la Palatul Victoria, că nu se teme de o restructurare a Executivului în Parlament și, până atunci, a mandatat Secretariatul General al Guvernului să poată aviza emiterea ordonanțelor de urgență.

 

Parlamentarii Pro România vor susține Guvernul Dăncilă doar dacă PSD se prezintă cu Executivul la restructurare în Parlament, cu un nou program de guvernare și, foarte important, dacă acceptă un candidat comun PSD-ALDE-Pro România la alegerile prezidențiale, a declarat, ieri, Victor Ponta. Acesta a adăugat că, dacă PSD nu va accepta aceste condiții, partidul său se vede „obligat” să voteze moțiunea de cenzură pe care o vor iniția PNL și USR.

Concret, Ponta spune că așteaptă restructurarea. „Prima noastră opțiune este pentru sprijinirea unui guvern de centru-stânga, restructurat și cu un nou program de guvernare pentru 14 luni, și un candidat comun la alegerile prezidențiale. Dacă însă Viorica Dăncilă și PSD nu vor, atunci intrăm într-un alt scenariu de forță, în care noi nu votăm Guvernul Dăncilă în forma actuală. Cabinetul pică la vot sau, dacă nu vine deloc în Parlament, atunci suntem obligați să votăm moțiunea”, afirmă acesta.

 

PNL confirmă duplicitatea

Iar planul lui Ponta este confirmat și de Raluca Turcan, de la PNL, care a negociat, ieri, cu Pro România susținerea moțiunii de cenzură. „După întâlnirea cu cei din Pro România, putem spune că din partea acestora există angajament ferm pe semnarea moţiunii de cenzură. De asemenea, după aceste angajamente şi după această discuţie vom relua discuţia cu cei din ALDE. Le vom pune la dispoziţie textul care a fost deja armonizat cu colegii de la USR. (…) Există o solicitare din partea celor de la Pro România ca PSD să ia în calcul retragerea Vioricăi Dăncilă din competiţia pentru preşedinţia României şi venirea în Parlament pe o structură modificată a Guvernului, cu miniştri noi, care să se desprindă de abordarea nocivă de guvernare a celor care fac acum parte din Guvern”, a precizat Raluca Turcan.

 

Premierul: „Am situația sub control”

Replica PSD a venit chiar la debutul ședinței de Guvern de ieri, când premierul Viorica Dăncilă a ținut să sublinieze că are situația sub control și că „nu ne temem de nimeni şi luăm în calcul restructurarea Guvernului în Parlament”. Până atunci, Dăncilă îl acuză pe Klaus Iohannis de abuz de putere, pentru că refuză să numească miniștrii interimari, „abuz pe care își permite să-l facă la adăpostul imunității funcției”.

„Acești miniștri trebuie numiți până când Guvernul va face remanierea. Luăm în calcul restructurarea în Parlament. (…) Pentru deblocarea acestei situaţii vom adopta o Hotărâre a Guvernului prin care vom transfera de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul către Secretariatul General al Guvernului (SGG) avizarea privind oportunitatea emiterii ordonanţelor de urgenţă, în sensul situaţiilor excepţionale, aşa cum prevede legea. Acest aviz poate fi dat de SGG. De asltfel, acest atribut a aparţinut unui compartiment aflat în subordinea Secretariatului Guvernului”, a anunțat premierul Dăncilă.

×
Subiecte în articol: victor ponta