x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta, prefecţilor: Cine vrea să candideze la parlamentare să renunţe la calitatea de funcţionar public

Ponta, prefecţilor: Cine vrea să candideze la parlamentare să renunţe la calitatea de funcţionar public

26 Oct 2012   •   12:19
Ponta, prefecţilor: Cine vrea să candideze la parlamentare să renunţe la calitatea de funcţionar public
Sursa foto: Intact Images/Alexandra Pandrea

Premierul Victor Ponta le-a transmis astăzi prefecţilor că funcţionarii publici care doresc să candideze la parlamentarele din 9 decembrie să renunţe la acest statut. Totodată, ministrul pentru Administraţie, Radu Stroe, a solicitat asigurarea unor "alegeri corecte... sau cât mai corecte".

"Dacă tot suntem în formula cu prefecţii şi cu alte instituţii din domeniu, domnul ministru Dobre, pe scurt, (apoi corectându-se - n.r.) domnul ministru Radu Stroe - iarăşi alegeri, iarăşi liste, greşeala e scuzabilă - vă rog frumos cu listele şi pregătirea pentru alegeri", a cerut Ponta, potrivit Agerpres.

"Până la urmă, bine că nu aţi zis Rus", i-a răspuns Stroe.

Ministrul pentru Administraţie le-a cerut autorităţilor locale să transmită fără întârziere listele electorale, să verifice ca acestea să nu conţină erori şi a subliniat necesitatea ca între membrii birourilor electorale şi în secţiile de votare să fie cât mai mulţi jurişti.

"Vreau să-i rog pe domnii prefecţi, pe preşedinţii de consilii judeţene, primari şi pe toţi cei angrenaţi în procesul alegerilor parlamentare să ţină seama, nici mai mult nici mai puţin, decât de termenele legale. Se apropie momentul depunerii candidaturilor - termenului vreau să spun - şi de comunicarea semnelor electorale. Să nu avem erori aici, să nu avem întârzieri, că este foarte grav. 7 noiembrie este data rămânerii definitive a candidaturilor. Atenţie pe toate planurile, la toate nivelurile, în toate structurile. Structurile teritoriale ale Direcţiei de evidenţă a populaţiei au tipărit listele permanente şi le-au remis. Ei urmează să le verifice. Trebuie să reamintim încă o dată, ştiu că există cazuri... să le verifice potrivit legii, pe baza atribuţiilor ce le revin de la primar şi secretar până la şeful de serviciu de evidenţă din judeţ şi finalmente până la MAI. Nu vrem nici în plus, nici în minus, vrem realitatea. Nimic mai mult, nimic mai puţin. Să vedem ce facem cu desemnarea membrilor în birourile electorale, în secţiile de votare, să găsim cât mai mulţi jurişti, dacă nu, să găsim oameni independenţi politic şi nu altfel, astfel încât să asigurăm toate premisele unor alegeri corecte... sau cât mai corecte", a spus Stroe.

Ponta, la rândul său, le-a cerut funcţionarilor să-şi exprime clar opţiunea între funcţiile din administraţie şi politică.

"Vreau să adaug un singur lucru pentru prefecţi doar: vă rog să luaţi rapid măsuri, conform legii şi statutului funcţionarului public, orice funcţionar public care îşi doreşte să fie candidat sau care activează sau îşi doreşte să fie activist politic să lase deoparte calitatea de funcţionar public. Au fost doi sau trei prefecţi care şi-au dorit să ajungă în Parlament, i-am eliberat deja din funcţie. Toţi cei care sunteţi acum în funcţie rămâneţi, sunteţi înalţi funcţionari publici, dar şi la nivelul altor structuri, cine vrea să facă politică, face politică în această perioadă, dar nu mai stă şi în funcţie de conducere ca funcţionar public. (...) Cine face administraţie face administraţie, cine face politică face politică, dar nu trebuie în niciun caz să lăsaţi să se confunde cele două calităţi", a solicitat premierul Ponta.

×