x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: „Puterea lucrează pompieristic, fără a citi şi fără a gândi foarte mult”

Ponta: „Puterea lucrează pompieristic, fără a citi şi fără a gândi foarte mult”

de Gabriela Antoniu    |    20 Feb 2012   •   21:00

Liderul PSD Victor Ponta a declarat ieri ca USL sustine ca Ro­ma­nia trebuie sa semneze si sa ratifice trata­tul european privind stabili­tatea bugetara, pentru a nu ramane 'in afara tarilor europene'.

'Decizia noastra, a USL, asa cum am anuntat-o de la momentul decembrie, la consultarile de la Palatul Cotroceni, nu s-a schimbat in niciun fel: suntem de acord, credem ca este necesar ca Romania sa nu ramana in afara tarilor europene, sa semnam si apoi sa ratificam tratatul european'.

El a precizat ca nu este necesar ca opozitia sa semneze un protocol cu actuala putere pe aceasta tema. 'Ceea ce nu e absolut deloc necesar e sa semnam o hartie cu cei de la Pu­tere. Nu ne-au consultat in niciun fel, am vazut la televizor ca numele noastre sunt puse pe un document pe care nu-l cunoastem. Tratatul este intre Romania si celelalte tari din Uniunea Europeana, nu intre coalitia de guvernare si Opozitie. Cand va veni pentru procedurile parlamentare participam si ne exprimam punctul de vedere. Inca o data cei de la putere lucreaza pompieristic, fara a citi si gandi prea mult. Noi am cerut un lucru de bun simt – o dezbatere pu­blica – si trebuie prezentat publicului din Romania ce prevede acest tratat si care sunt consecintele pe termen mediu si lung', a argumentat presedintele PSD. El a mai spus ca prevederile si consecintele acestui tratat trebuie prezentate publicului din Romania chiar daca ni se va aplica de la momentul intrarii noastre in Zona Euro, deoarece prevede un tip de disciplina bugetara si de constran­geri bugetare care, implicit vor avea repercusiuni asupra investitiilor pu­blice, asupra sanatatii, educatiei, asupra domeniilor care au finantare de la buget. Ponta a subliniat necesitatea ca premierul in functie sa mearga la Bruxelles pentru semnarea acestui tratat. 'Daca iar ne trezim cu presedintele tarii ducandu-se in locul primului-ministru, inseamna ca in locul Guvernului Boc nu s-a schimbat nimic', a spus liderul PSD.

Ponta a sustinut ca Puterea vrea sa faca acum o lege privata, ceea ce reprezinta o 'chestiune ridicola' si a ironizat faptul ca 'totdeauna' la Bruxelles participa 25 de sefi de gu­vern ai statelor membre UE, alaturi de presedintii Romaniei si Frantei. 'Cel care ar trebui sa semneze trata­tul este deci dl Ungureanu. Un act privat este o anomalie constitu­tio­nala. Probabil ca cei de la Bruxelles or sa accepte semnatura lui Traian Basescu', a adaugat Ponta. El a cri­ticat totodata 'sirul nesfarsit de insulte, jigniri si tot felul de atacuri care mai de care mai putin onorabile' care au avut loc la adresa Opozitiei in ultima perioada din partea celor de la PDL.

'Este un semn clar pentru noi ca termenul de «dialog cu Opozitia» este absolut neserios. Nu vor sa aiba niciun fel de dialog cu noi, nu fac altceva decat sa ne adreseze epitete si acuzatii care mai de care mai neserioase si nu s-a schimbat nimic din 9 februarie', a sustinut Victor Ponta.

Referitor la vizita pe care facut-o in SUA, Ponta a spus ca Statele Unite, ca si UE, raman un partener strategic pentru Romania, iar viitorul Guvern al USL, dupa alegeri, va continua proiectele incepute, respectiv proiectele de cooperare militara in cadrul NATO, proiectele de colaborare politica in regiune si proiectele de colaborare economica, in special pe zona energiei.

×
Subiecte în articol: politica