x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: România nu va solicita ca aderarea la Schengen să fie supusă la vot în Consiliul JAI

Ponta: România nu va solicita ca aderarea la Schengen să fie supusă la vot în Consiliul JAI

de Veronica Micu    |    04 Mar 2013   •   13:15
Ponta: România nu va solicita ca aderarea la Schengen să fie supusă la vot în Consiliul JAI
Sursa foto: Intact Images/Karina Knapek

Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că România nu va solicita în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne ca subiectul aderării la spaţiul Schengen să fie supus la vot. Această decizie a fost luată după ce Germania şi-a anunţat intenţia de a bloca accesul ţării noastre în această zonă.

"Am luat act de decizia enunţată de ministrul german de Interne, şi atunci e clar că în Consiliul JAI Germania, dacă va fi obligată, îşi va exercita dreptul de veto. Intenţia noastră este să nu ajungem până la exercitarea dreptului de veto al Germaniei, pentru că nu asta este ideea pe care o urmărim. Intenţia noastră este de a prezenta încă o dată în JAI motivele şi îndeplinirea criteriilor tehnice. Dacă vom obţine de la Germania un punct de vedere clar asupra a ceea ce ar trebui făcut în viitor, e foarte bine, nu vreau să exportăm probleme din România dincolo de graniţe şi în alte consilii", a declarat Ponta, la USL.

El a precizat că obiectivele europene ale României trebuie tratate într-o strategie nouă, cu o "atitudine realistă, pragmatică şi demnă", urmând ca în cadrul Guvernului să fie luată o decizie în ceea ce priveşte dosarul Schengen.

Ponta a susţinut că punctul privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi cuprins pe ordinea de zi a Consiliului Jai din această săptămână.

"Poziţia Guvernului şi a USL este o poziţie foarte clară, obiectivele fundamentale ale României de integrare europeană sunt neschimbate. Evident că ne dorim să accedem în spaţiul Schengen, să accedem în spaţiul Euro, să facem parte din Uniunea Bancară, din toate dezvoltările pe plan european. Nu se pune problema de a schimba în vreun fel aceste obiective. Se pune însă problema şi o decizie asumată de a schimba strategia, pentru că în ultimii ani, nu doar în 2012 (...) practic nu s-a mai obţinut nimic din 2005 încoace. Nici nu s-a finalizat Mecanismul de Cooperare şi Verificare, şi nu e că nu s-a finalizat până în 2012 că urma să vină Guvernul USL, nu s-a finalizat de către toate guvernele anterioare. N-am intrat în Schengen şi nu am fost respinşi în 2011, pentru că în 2012 urma să vină USL la putere, a fost un obiectiv ratat de toate puterile şi guvernările. Intrarea în euro şi criteriile de convergenţă sunt într-un trend pozitiv, dar suntem încă departe de a le îndeplini pe toate - în special criteriile de convergenţă reală, nu doar nominală", a mai spus Ponta.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat astăzi că Germania a pierdut ocazia să tacă referitor la intrarea României în Schengen, arătând că ministrul german de interne putea să-şi spună părerea la Consiliul JAI.

"Ministrul de interne al Germaniei a pierdut ocazia să tacă. Urma să se exprime în JAI, unde putea să spună orice; păcat. În sistemul nostru de activitate specifică a ministerelor de Interne exista o vorbă: că trebuie să păstrezi limita legitimei apărări. Dl. ministru a depăşit limita legitimei apărări. Păcat pentru marea Germanie", a precizat Radu Stroe, la Realitatea Tv.

În opinia sa, România a făcut ceea ce trebuia pentru a intra în Schengen.

"Eu spun că noi am făcut ce trebuia să intrăm în Schengen. Germania se opune. Lăsăm Germania să găsească momentul când va considera ea că trebuie să intrăm în Schengen. Până atunci ne ocupăm de celelalte priorităţi privind integrarea în UE", a completat Stroe.

Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat că intenţionează să împiedice aderarea rapidă a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

În cazul în care cele două ţări vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot în privinţa stabilirii unui termen concret de aderare, Germania va recurge la veto, a afirmat ministrul german pentru Der Spiegel, citat de Die Welt.

"Extinderea spaţiului Schengen este acceptată de către cetăţenii noştri numai dacă sunt îndeplinite condiţiile de bază, ceea ce nu este cazul în prezent", a spus ministrul Hans-Peter Friedrich.

×